latinica  ћирилица
13/10/2018 |  16:18 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Урије код Приједора: Крушка родила други пут ове године

Да нису само људи збуњени климатским промјенама, показала је и једна крушка у приједорском насељу Урије. У дворишту Зорана Петрића крушка је родила други пут ове године.

Према ријечима власника, крушка је обична и рађа, као и све остале, једном сваке године, а никад се није десило ни да два пута годишње цвјета. Међутим, сада се на њој налази 30-ак нових плодова.

-Ову крушку смо већ назвали 'збуњена' крушка. Вјерујем да није једина воћка која је збуњена овим временом, па је ове године дала плод по други пут. Цвјетала је, нисмо на то обраћали пажњу. То се можда онако омакнуло пошто је и вишња поред ње исто тако цвјетала. Међутим, вишња се није одметнула, а на крушки су плодови ситни, али ипак постоје - каже Петрић.

Власник има интересантну идеју шта да ради са новим плодовима. Каже, можда ће иј нумерисати па дати на аукцију каа су већ толико интересантни.

Ако се наставе овако високе температуре, као што метеоролози најављују, ко зна, можда ће ова ријетка позкоткозарска воћка и сазрети и постати једна од најтраженијих посластица овог краја.