latinica  ћирилица
13/10/2018 |  18:18 ⇒ 14/10/2018 | 10:56 | Аутор: РТРС

Делегација Министарства одбране Намибије у посјети Техничком ремонту Братунац

Делегација Министарства одбране Намибије посјетила је бијељинску Пословну јединицу Техничког ремонта Братунац. У закупљеном простору фабрике ''Елвако'' у стечају, већ годину и по израђују се челичне конструкције за Намибију. Афричко тржиштe могли би да oсвоје и производи из цивилне индустрије, из производних погона овог предузећа, које је некада било водеће у црној металургији.

Процесна опрема, панелне ограде, електроде и вишенамјенски контејнери, производи су који би ускоро могли да се нађу на тржишту афричког континента .

"Намибијци су веома заинтерсовани, са њима имамо врло добру сарадњу. Уколико ми будемо успјешни биће и Српска и овај град заједно са нама, то ће резултирати новим запошљавањима и новом приликом за све младе људе", истакао је Славенко Ристић, већински власник Техничког ремонта Братунац.

Били Мугамамб, замјеник министра одбране Намибије је нагласио да већ дужи низ година имају пројекте са Техничким ремонтом из Братунца.

"Ти пројекти укључују сарадњу младих људи, инжењера, желимо да побољшамо техничко знање младих и да једни другима помогнемо. Наравно, намјера нам је да побољшамо економску и безбједносну ситуацију између Намибије и Републике Српске", каже Мугамамб.

У производним погонима 'Елвако Метпро'' запослено је стотинак људи, а план је да се њихов број у наредном периоду учетворостручи јер ће се, кажу, радити као некад у добра времена.

У наредних пет година уговорена је испорука око 6.000 контејнера за њемачког купца, вриједности 80 милиона евра, а у току су преговори и са некадашњим партнерима из Холандије и Италије. Оживљавање производних програма бившег Елвака осигураће посао како за младе, тако и за старије искусне мајсторе.