latinica  ћирилица
13/10/2018 |  19:01 | Аутор: СРНА

Вуковар: Прозване институције, посебно Државно тужилаштво

У Вуковару је данас одржан протест против хрватских власти због непроцесуирања ратних злочина, а посебно је прозвано Државно тужилаштво.
Протести у Вуковару - Фото: dnevni avaz
Протести у ВуковаруФото: dnevni avaz

Портал "Indeks.hr" наводи да се на протесту окупило више хиљада људи.

Вуковарски градоначелник Иван Пенава /ХДЗ/, на чију иницијативу је одржан протест, истакао је како су се окупили да би рекли да је "доста".

"Сигурно знате који умови су смислили и провели злочин на Овчари. Не дозволите да одговарају само најниже рангирани", навео је Пенава.

Он је додао да власт, за почетак, може промијенити законе, те "основати специјалне судове у којима ће радити људи само на основу резултата свог рада, у којима неће моћи радити људи који су се борили против ове државе и који је нису хтјели".

"Именујте комисију за истину, не дозволите да се за злочине почињене на хрватском тлу суди ван Хрватске. Условите све ове захтјеве утемељене на разуму и правди уласком Србије у ЕУ", поручио је Пенава.

Он је током говора у једном наврату споменуо Владимира Шекса, једног од ХДЗ-оваца, али су учесници протеста помен Шексовог имена испратили негодовањем и звиждуцима.

Неки од учесника данашњег протеста појавили су се са капама са усташким обиљежјима, јавио је портал "Индекс.хр".

Хрватски медији јављају да су скупу, између осталих, присуствовали телевизијска икона екстремне деснице Велимир Бујанец, саборски посланик опозиционог Моста Миро Буљ, пензионисани генерал Љубо Ћесић Ројс, као и бивши десничар ХДЗ-а Златко Хасанбеговић.