latinica  ћирилица
13/10/2018 |  20:20 | Аутор: СРНА

Лагард: Ужаснута сам нестанком новинара, али идем у Ријад

Директор Међународног монетарног фонда /ММФ/ Кристин Лагард изјавила је да је ужаснута због нестанка саудијског новинара Џамала Кашогија али да ће ићи у Ријад на пословну конференцију
Кристин Лагард (Фото: epa/Luke Macgregor/Pool) -
Кристин Лагард (Фото: epa/Luke Macgregor/Pool)

"Извјештава се о ужасавајућим стварима, али морам да водим послове ММФ у свим дијеловима свијета и са бројним владама", рекла је Лагардова на Балију у Индонезији на крају годишњег сусрета ММФ-а и Свјетске банке.

Она је истакла да за сада не намјерава да мјења план и да ће отићи Саудијску Арабију гдје ће говорити на конференцији "Иницијатива за будуће инвестиције", која се одржава у Ријаду од 23. до 25. октобра.

Неколико медијских кућа повукло се са конференције у Ријаду укључујући "Си-Ен-Ен", "Си-Ен-Би-Си", "Фајненшел тајмс" и "Њујорк тајмс".

Саудијска Арабија саопштила је да ће конференција бити одржана упркос "разочаравајућим" повлачењем медија.

Саудијска Арабија негира оптужбе да је наручила убиство Кашогија који је дописник "Вашингтон поста" и има легално боравиште у САД, унутар конзулата у Истанбулу.

Турска води истрагу о томе шта се десило Кашогију који није виђен од 2. октобра када је ушао у конзулат у Истанбулу како би добио документа неопходна за ступање у брак.

Ријад тврди да је Кашоги напустио конзулат, али поједини турски званичници наводе да је убијен унутар објекта.