latinica  ћирилица
13/10/2018 |  21:58 ⇒ 14/10/2018 | 12:37 | Аутор: СРНА

"Захваљујући Дучићу култура схваћена као важна развојна шанса"

У Културном центру у Требињу вечерас је у оквиру 51. "Дучићевих вечери поезије" одржана свечана академија "Код кнеза на балу", традиционална светковина стиха посвећеног најзнаменитијем Требињцу, пјеснику Јовану Дучићу.

У поздравној бесједи у име домаћина, градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је овај град, захваљујући и Дучићу, данас на добром путу да у ширим европским оквирима представља мјесто које је изазовно и у оквиру културног менаџмента изузетно атрактивно и конкурентно.

Петровић је навео да је концепт, који је у развојне планове ставио културу, у Требињу примијењен кроз пројекат "Требиње-град културе", чиме су оборене све раније тезе да се улажући у ту област само губе вријеме, новац и развојни темпо.

Петровић, који је и предсједник Савјета "Дучићевих вечери поезије", истакао је да Требиње кроз културу доживљава урбани и туристички развој, што доказују чињенице да се води рачуна и о најмањем комуналном пројекту, који су директна инвестиција у развој и за које трошковни параметри не постоје.

"Нико са сигурнишћу не може да предвиди какав развојни темпо можемо да очекујемо у наредном периоду, јер су наши капитални пројекти у туризму од Требиња направили град који је спознао, обликовао и бројним пословним људима понудио нове могућности и још веће изазове", оцијенио је Петровић.

Професор Бошко Сувајџић у бесједи је навео да Дучићево дјело, па и ове вечери поезије у Требињу, представља фино, филигранско ткање које једном народу и његовој историји обезбјеђује дубину културног памћења.

"Без те дубине културног памћења - нису могући ни народ ни његова историја", поручио је Сувајџић.

У умјетничком програму свечане академије наступили су Хор Академског културно-уметничког друштва "Лола" из Београда, драмски умјетници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина, вокални и солисти балета Александра Стаменковић, Снежана Берић, Бојана Жегарац и Милан Рус, уз клавирску пратњу Невене Живковић и домаћи дует Божидар Вучур и Марија Нинковић.

У Херцеговачкој Грачаници сутра ће бити служени Света литургија и помен Јовану Дучићу.

На пјесничкој вечери "На Дучићевом путу", у завршном програму манифестације, од 19.00 часова у позоришној сали Културног центра своје стихове казиваће пјесници Мирослав Максимовић, Ђорђо Сладоје, Петар Матовић, Радмила Лазић, Илија Лакушић, Власта Младеновић, Ђорђе Нешић, Предраг Бјелошевић, Миомир Јовановић, Новица Ђурић, Олгица Цице, Драгомир Ћулафић, Бошко Сувајџић и Новица Телебак.