latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:51 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Бањалука добија градску башту

Бањалука је први град у Републици Српској, који ће добити градску башту, по узору на европске градове.
Бањалука добија градску башту (Фото: Удружење "Градске баште") -
Бањалука добија градску башту (Фото: Удружење "Градске баште")

Први корак у реализацији тог пројекта, који ће омогућити грађанима да за своје потребе узгајају воће, поврће, зачинско биље и цвијеће по принпицима еколошког узгоја, јесте додјела пољопривредног земљишта Удружењу грађана "Градске баште", о чему ће коначну одлуку донијети одборници Скупштине града на сједници 24. октобра.

Град је подржао идеју овог удружења и обезбиједио локацију у Дракулићу, укупне површине 5.000 квадратних метара. Према одлуци, земљиште ће бити дато на привремено кориштење за потребе реализације пројекта "Бањалучка градска башта" и неће се користити за комерцијалну производњу.

Како је наведено, град ће уступити земљиште на период од пет година, без накнаде, за некомерцијалну пољопривредну производњу, по узору на рјешења из више европских градова.

Савремени модел урбаних башти посљедњих деценија доживљава велику популарност широм свијета, а подразумијева заједничко управљање баштом од стране самих корисника и других заинтересованих грађана и удружења.

Како су потврдили у бањалучком удружењу "Градске баште" - уколико одлука добије зелено свјетло у Скупштини града, земљиште ће подијелити на мање парцеле и додијељивати заинтересованим суграђанима.

- Корисници ће на располагању имати алат и стручну помоћ, а биће организоване и радионице. Планирано је да земља за садњу биља буде спремна на прољеће - навели су у овом удружењу.

Циљеви које се желе остварити овим пројектом су подизање свијести о потреби еколошке производње хране, промоција свих начела екологије и одрживог развоја, очување природних богатстава, заштита биљног и животињског свијета, сакупљање и очување старих и ријетких сорти и сјемена, подизање квалитета живота у заједници, промоција и едукација грађана о здравом начину живота и узгоју хране у урбаној и руралној средини.

Извор: banjaluka.rs.ba