latinica  ћирилица
15/10/2018 |  18:41 ⇒ 19:32 | Аутор: sputniknews.com

Руска православна црква прекида дијалог са Васељенским патријархом

Свети синод Руске православне цркве, који се данас састао у Минску, саопштио је да је немогуће наставити дијалог са Васељенским патријархом због ситуације са Украјинском православном црквом.
Свети синод Руске православне цркве - Фото: ТАНЈУГ
Свети синод Руске православне црквеФото: ТАНЈУГ

"На данашњем засејдању Светог синода донијета је одлука да се прекине сваки дијалог са Васељенским патријархом. Принуђени смо на овакву одлуку јер су ка томе водили његови сви потези у посљедње вријеме", изјавио је новинарима митрополит Иларион, шеф руске црквене дипломатије.

Како је рекао, Руска православна црква се нада да ће Васељенски патријарх промијенити своју одлуку о додјели аутокефалности Украјинској православној цркви.

"Надамо се да ће здрав разум побиједити, да ће патријарх промијенити однос према актуелној црковној реалности. Међутим, све док се то не догоди, све док незаконите и антиканонске одлуке Цариграда остану сна снази, ми нећемо моћи да наставимо дијалог", истакао је митрополит.

Такође, Руска православна црква се нада да ће украјински предсједник Петро Порошенко одржати обећање и да неће прогонити вјернике канонске Украјинске православне цркве.