latinica  ћирилица
15/10/2018 |  22:11 ⇒ 16/10/2018 | 12:22 | Аутор: РТРС

Додик: На нивоу БиХ морамо бити јединствени да би одлучивали о интересима српског народа

Да би се заштитио витални национални интерес Срба у БиХ, Републици Српској неопходно је јединство у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, поручио је будући српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, гостујући у емисији "Ћирилица".

За ТВ Хепи истакао је да ће вријеме показати јесу ли посланици опозиционог блока погријешили када су одбили његов позив за јединство на бх. нивоу. Додик је истакао да је изборни резултат немогуће промијенити и да је побједа СНСД-а на општим изборима цјеловита.

Република Српска и српски народ немају времена и неопходно им је јединство - поручио је предсједник Републике Српске и новоизабрани члан Пресједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за ТВ Хепи. Због тога је каже, у наредне четири године у бх парламенту Србима неопходно јединство. 

"То значи, када се гласа, да би закон прошао на првом читању мора да има пет српских гласова, на другом читању које је обавезно мора да има 10", појаснио је Додик.

Поновио је да је према члану 3. Устава, БиХ састављена од ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ и да су вољом странаца од Српске одузете надлежности, пренесене на бх. ниво и у Уставни суд уведени странци. Народ је истиче, схватио да у БиХ посљедњу ријеч немају странци. Каже да ће се борити за враћање одузетих надлежности и да је због чврстог става проблем управо странцима.

"Знају да се Милорад Додик са тим неће помирити, зато је био проблем, зато је рекао Инцко да га Република Српска подсјећа на хитлера и Нацистичку Њемачку и рекао сам док се не извини нећемо се састати", истакао је Додик.

Због свих потеза, каже Додик, оно што ће обиљжити први дио мандата биће тежња за укидањем Канцеларије високог представника у БиХ. Истиче да у Предсједништво БиХ одлази са мандатом српског народа и да ће због тога захтијевати да се у сваком тренутку иза њега налази застава Републике Српске. Говорећи о исходу општих избора, Додик истиче да народ није дозволио да буде изманипулисан. Грађанима је захвалио на подршци коју су му пружили и поред, како каже, бројних спрекулација. 

"Сама чињеница да је један догађај, тежак, искориштен да се два дана пред изборе направи политички скуп и да се на њему појављује америчка амабсадорка, очекући неке немире, говори о њиховој озбиљности. У том погледу на нашој страни је био народ, ми смо били у сваком мјесту", нагласио је он.

Честитке на изборном резултату од стране појединих опозиционара, истиче Додик, ствар су коректности. Демантовао је тврдње о покраденим изборима, али и спрекулације о броју неважећих листића, који је каже, једак броју у претходним изборним циклусима.