latinica  ћирилица
16/10/2018 |  10:48 | Аутор: СРНА

Бећковић: Нема нове, већ само горе Црне Горе

Академик Матија Бећковић изјавио је да нема нове, већ само горе Црне Горе и нагласио да би помогао и олакшао живот својој браћи у овој земљи када би знао којом памећу то може да учини.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

"Овако, они стрепе подједнако за мене колико и ја за њих. Још не знам да ли је и мени забрањено да дођем својој кући, али знам да куће тамо одавно немам", рекао је Бећковић за Вечерње новости.

Одговарајући на питање "имамо ли са ким и чим" данас када нема Његоша, Бећковић је рекао да има толико божанствених плићака у којима се сви могу праћакати до гроба, безбрижни и насмијани, без ризика да ће се удавити.

"Да се у љепотама плићака прскамо до миле воље док живот већ једном не прође. Плитко и површно уједињује и они ће спасти свијет", сматра Бећковић.

На питање да ли је Косово и даље најскупља српска ријеч, како је то раније поручивао, Бећковић је одговорио да "Косову озбиљно конкуришу Луј Витон, Армани, Прада, Черути, Гучи".

"У ранијим временима Срби нису толико били изложени дилемама, нити је Косово имало тако озбиљну конкуренцију", поручио је Бећковић.

Говорећи о кориштењу језика као инструмента за подстицање национализма, Бећковић напомиње да није сваки језик "мелодичан за националистичке поруке", као и да запаљив говор није могућ на сваком језику.

"На шведском, данском или холандском температура се не диже шта год кажу. Њима је лако да говоре тихо и буду опуштени и смирени, а на српском чим проговориш, већ си мало застранио. Као да је у међувремену национализам ишчилео свуда, сем у Србији. И све је очигледно један нови феномен. Чини се да на свијету и нема неког другог национализма, осим српског", нагласио је Бећковић.

Новости пишу да Бећковић у најновијој збирци поезије "Сто портрета", објављеној у издању ове новинске куће која ће бити представљена на предстојећем Сајму књига у Београду, говори о својој сабраћи по перу, али и другим људима који су оставили дубок траг у његовом животу.

"Свакоме бих пожелио да такве људе приушти себи, али их више нема. Имао сам среће да их нека виша сила повеже са мном и укључи у мој живот. И да сам бирао, не бих могао изабрати боље", поручио је Бећковић.