latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:30 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Ђокић: Ментори не допуштају опозицији да призна резултате избора

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас Срни да опозиција у Српској има менторе који им не допуштају да признају резултате избора и то је највећа штета коју трпи Република Српска.

"Жељка Цвијановић је на прошлим изборима изгубила мањом разликом и послије два дана је пружила руку и честитала побједнику избора и наставили смо да радимо. Зашто то опозиција не учини сада? Они имају менторе који им то не допуштају и то је највећа штета коју трпи Српска и коју трпимо сви заједно. Надам се да ће они то за неколико дана схватити", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, могуће је разумјети да се опозиција тешко суочава са губитком избора.

"Ово је седми или осми узастопни пораз опозиције у Српској. Народ неће ту политику и они тога треба да буду свјесни. Разумијем њихов очај и безнађе у којем се сада налазе зато што су изгубили изборе и сада покушавају да их на неке друге начине проблематизују", нагласио је Ђокић.

Он је оцијенио да опозицији највише смета пораз у борби за позиције предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, али да је разлика велика.

"Разлика коју је остварио /Милорад/ Додик у односу на /Младена/ Иванића је око десет одсто. У ФБиХ је разлика између два водећа кандидата у бошњачком народу око 2,5 одсто, али нико тамо не проблематизује то питање. Исти је изборни систем, изборни процес и Централна изборна комисија БиХ која спроводи изборе и коју су сви прихватили, али се то тамо не проблематизује", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, у ФБиХ се не проблематизује ни питање изигравања најважнијег дејтонског принципа - равноправности и конститутивности народа.

"Нико се тим питањем не бави озбиљно, али се не подстиче стварање незадовољства наспрам изигравања и нарушавања равноправности хрватског народа. Они су реално оштећени и базни принцип конститутивности је на тај начин срушен, а он подразумијева да три народа имају своја три представника и да они буду бирани из три народа већинском вољом тих народа", изјавио је Ђокић.

Он је нагласио да знају ко и на који начин у Српској проблематизује питање избора.

"Пажња се усмјерава према Српској не због избора, него због Републике Српске, која сваког дана све више потврђује себе и доказује да може да спроводи своју политику унутар БиХ и која креира политику којом жели да помогне да се развија и БиХ поштујући темељне дејтонске принципе", рекао је Ђокић.

Он је истакао да то некима не одговара и да зато настоје да искористе и несрећни случај и тугу породице Драгичевић коју су злоупотријебиле и инструментализовале политичке партије.

"Сви саосјећамо са болом породице и не треба сумњати ни у њихов бол, нити у нашу солидарност и саосјећајност. Нека држава ради свој посао и сви смо за то заинтересовани. Ступидно је користити бол једне породице да би она била инструментализована у корист политике. Надам се да ће престати да се баве том темом да би проблематизовали неко политичко питање", истакао је Ђокић.

Према његовој оцјени, изборни систем у БиХ треба озбиљно реформисати и улога Централне изборне комисије БиХ треба да буде реформисана.

"Али, то није могуће постићи данас него процесом. И даље сматрам и да треба објединити изборе у БиХ да не бисмо расипали толико енергије и средстава. Сваки избори створе неки нови политичлки конфликт који нас оптерећује годинама. Све треба рационалније поставити и о томе можемо говорити, али не можемо говорити о томе да је неко покрао изборе", каже лидер социјалиста.

Он је подсјетио да је само неколико дана прије избора један од лидера опозиционих странака рекао да су све предузели и да не могу бити оштећени, јер имају квалитетне тимове посматрача.

"Шта су онда они радили? Како је неко могао преварити њиховог човјека ако је био активан и будан над изборним процесом? Свака партија је имала своје посматраче и зар је могуће да толико људи затвори очи пред радом бирачког одбора и да допусти да бирачки одбор или неки појединац у бирачком одбору злоупотријеби своју позицију", упитао је Ђокић.

Он је додао да не спори да има грешака и да је на неким бирачким мјестима неко добио неколико гласова више или мање и да нису адекватно пребројани због чега се не противи да гласови буду на миру бројани ако треба и мјесецима и да буде извршена контрола.

"Али, да се заустави живот и да кажемо да су нерегуларни избори зато што је неко изгубио, то је превише", закључио је Ђокић.