latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:33 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Талић: Дуално образовање залог за будућност

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је данас, након састанка са швајцарским експертима за дуално образовање и успјешним привредницима Филипом Ребером и Едином Дацићем, да је улагање у дуално образовање залог за будућност и да је неопходно умрежавање између послодаваца и образовног сектора.
Бањалука - Талић, Ребер, Дацић - састанак - Фото: СРНА
Бањалука - Талић, Ребер, Дацић - састанакФото: СРНА

На данашњем састанку закључено је да је обезбјеђивање квалификоване радне снаге један од кључних изазова у Бањалуци за развој привреде, те је неопходна што ближа сарадња образовања и привреде, односно комбинација теоријског знања са праксом у предузећима, чиме би се постигло да се образовање и квалификовање кадрова подудара са развојем привреде.

Талић је истакао да је са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем и Дацићем разговарао и о планирању потребне обуке с циљем побољшања радне успјешности, саопштено је из Градске управе.

"Свјесни смо да су привреда и образовање уско повезани. Раднички универзитет видим као полигон и могући квалитетан примјер за увођење новог система оспособљавања радне снаге за потребе привреде", рекао је Талић.

За примјену система дуалног образовања у Бањалуци веома је значајна донација швајцарске Владе, гдје је посредник био Един Дацић.

На састанку је речено да ће Дацић, као експерт за дуално образовање, предложити концепт будућег центра за преквалификацију и доквалификацију у Бањалуци.

Боравећи у Бањалуци, Ребер је разговарао са предсједницима Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката Републике Српске, предсједником Актива директора средњих школа, деканом Шумарског факултета и многим привредницима да би се што брже почео примјењивати систем дуалног образовања.