latinica  ћирилица
17/10/2018 |  10:22 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Ђурић: Повлачење УНМИК-а био би шамар мировним напорима

Америчка иницијатива за повлачење УНМИК-а са Косова и Метохије представља шамар мировним напорима и званични Београд то неће прихватити, рекао је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије најавио да ће се Србија, поводом те иницијативе одлазећег амбасадора САД при УН Ники Хејли, консултовати са Русијом и Кином, које су сталне чланице Савјета безбједности УН, али и осталим пријатељима и партнерима у свјетској организацији.

"Усвајање ове иницијативе о покретању излазне стратегије и практично окончања мандата УНМИК-а на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија представљао би истински шамар мировним напорима, али и повратак политици притисака, једностраних потеза, самовоље и диктата", оцијенио је Ђурић.

Он је истакао да Србија то неће прихвати и да ће се свим аргументима супротставити таквој политици.

Ђурић је подсјетио и да УНМИК није испунио један од главних задатака због којег је и успостављена - повратак више 200.000 прогнаних Срба и неалбанаца у покрајину.

"Њено повлачење у овом тренутку представљао би признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су успостављене УН а то је мирно решавање спорова, повратак расељених и одржавање трајног мира и стабилности", рекао је Ђурић.

Хејлијева је 9. октобра, када је објавила да се повлачи са мјеста амбасадора САД при УН, послала писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем тражи да се УНМИК повуче са Косова и Метохије, преноси Б92 на свом сајту на којем је објављена и копија писма.

"Када мировне мисије УН обаве добар посао, земље у којма се налазе у стању су да окончају конфликт, успоставе демократске политичке процесе и развију соспствене капацитете. Већ више година, Мисија УН на Косову пружала је примјер успјешне мисије која рјешава сложен конфликт. Успјех Косова обиљежен десетогодишњицом проглашења независности требало би да буде разлог за славље и симбол великог доприноса које су УН дале у очувању мира и стабилности у Европи", навела је Хејлијева у писму.