latinica  ћирилица
17/10/2018 |  13:21 ⇒ 13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски медији: Кашоги мучен у саудијском конзулату

Провладин турски лист "Јени Сафак" објавио је детаље аудио-снимка убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, који показују да је био мучен.
Џамал Кашоги - Фото: Тwitter
Џамал КашогиФото: Тwitter

Новине пишу да се на снимку чују ријечи саудијског генералног конзула упућене људима који су мучили Кашогија и који је тражио од њих да то раде напољу и да му не праве проблеме, преноси АП.

Како се наводи, један од мучитеља је понављао "Ћути, ако желиш да живиш када се вратиш у Саудијску Арабију".

Саудијски званичници нису одговарали на позиве агенције да прокоментарише случај, а Ријад је раније негирало оптужбе да је Кашоги убијен.

Безбједносне службе у Турској користе провладине медије како би у јавност пустиле детаље о случају Кашоги, чиме појачавају притисак на Саудијску Арабију.

У међувремену, Турска је послала захтјев и чека одобрење Саудијске Арабије да претражи кућу саудијског конзула у Истанбулу као дио истраге о нестанку саудијског новинара.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је државној агенцији да је Саудијска Арабија прихватила захтјев за претрагу званичне резиденције, али да још нису добили коначну сагласност.

- Чим Саудијска Арабија да сагласност биће предузети даљи кораци у истрази - рекао је Сојлу.

Кашоги је нестао 2. октобра, а посљедњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Турски форензички тим почетком недјеље је претражио зграду конзулата гдје је Кашоги посљедњи пут виђен, и како су навели, пронашли су више доказа који указују да је новинар убијен.