latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:44 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Говедарица: Имам подршку, али понудићу оставку

Вукота Говедарица понудиће оставку на мјесто лидера СДС-а, уколико ЦИК, и након жалбе и поновног бројања, утврди да је поражен у изборној трци за предсједника Републике Српске.

Након сједнице Предсједништва, потврђено је да ће СДС уложити жалбу због, како кажу, изборних неправилности. О спекулацијама да постоје подјеле у странци, Говедарица одговара да нема фракција у СДС-у. Ипак, најгласнији у критици данас се, иако су присуствовали сједници, нису појавили на конференцији за медије.

Да ли је Вукота Говедарица пред оставком са мјеста предсједника СДС-а или не, чини се, зависи још само од ЦИК-а. Предсједништво СДС-а подржало је Говедаричин захтјев да се упути жалба ЦИК-у и тражи поновно бројање гласова и прегледање листића. Ако Централна изборна комисија потврди побједу Жељке Цвијановић на мјесту предсједника Српске, Говедарица ће, каже, свој мандат дати на располагање Скупштини и Главном одбору странке. Свјестан је, додаје, лошег резултата нарочито у Народној скупштини, али од приче о изборној крађи не одустаје.

"Сачекаћемо резултате Централне изборне комисије и уложити жалбе и приговоре, односно тражићемо пребројавање гласова са освртом на неважеће гласачке листиће и утврђивање вјеродостојности гласачких листића", рекао је он.

Осим о лошем резултату на изборима, Предсједништво СДС-а, иако 4,5 сата иза затворених врата, судећи по изјави њеног лидера, није о много чему још разговарало. Могућу сарадњу са СНСД-ом и другим странкама на нивоу БиХ Говедарица више не одбија категорично, него ће се, каже, и о томе изјаснити Главни одбор. Говедарица је истакао да је поносан на данашњи јединствен став, међутим, гдје су након сједнице нестали страначки прваци и зашто нису јединствено стали уз њега на конференцији за медије, није знао најбоље да објасни.

Да је журио толико да није могао након неколико сати сачекати још 15 минута и пред камерама подржати Говедарицу, потврдио је и Милован Бјелица, СДС-ов потпредсједник. Каже, чекају се резултати, а онда се иде у преговоре. У то да ће се тренутни резултат мијењати у корист Говедарице, не вјерује.

"Треба чекати ЦИК. Ја не очекујем неку драматичну промјену", додао је Бјелица.

Осим Бјелице, драматичну промјену у корист СДС-а не очекују, чини се, ни они који данас нису стали иза Говедаричиних леђа пред медијима, јер су побједу супротног табора већ констатовали, не одбијајући могућност сарадње са СНСД-ом, а то су Мићо Мићић, Мирко Шаровић, али и Обрен Петровић.