latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:48 | Аутор: Вечерњи лист

Како је рушена Југославија, а стварана фудбалска Хрватска

Бивши генерални секретар Фудбалског савеза Југославије од 1987. до 1991. Анте Павловић (85) присјетио се како је Хрватска одиграла први пријатељски меч са САД. То се догодило на данашњи дан 17. октобра 1990. када је Хрватска још била у саставу СФРЈ, а кључну улогу одиграо је човјек којем је у то вријеме функција ваљда била да брани интерес југословенског фудбала.
Продаје се сједиште са максимирских нереда 1990. године - Фото: ТАНЈУГ
Продаје се сједиште са максимирских нереда 1990. годинеФото: ТАНЈУГ

Анте Павловић је случајно нашао поред телефона у просторијама ФСЈ када су Американци назвали и затражили повратну информацију од ФСЈ да ли се слаже да се одигра пријатељска утакмица Хрватска - САД.

-Они су тражили одговор на њихов допис који су чекали недјељама. Тог дана истицао је задњи рок да потврде да ли долазе у Загреб. Тај њихов допис никада није дошао до мене, вјероватно је завршио у корпи за смеће, а ја сам реаговао експресно: одмах сам послао одобрење у ФИФА и Американцима да утакмица може да се игра. У року од неколико сати из САД је телексом стигла потврда да њихова репрезентација долази у Загреб - присјећа се  Анте Павловић.

Услиједила је реакција Београда јер до тада ниједна држава која није била независна, као и Хрватска 1990. године, није играла пријатељску утакмицу с чланицом ФИФА.
-Фудбалски савез Србије, којим је пресједавао Немања Станковић из Ниша, затражио је забрану те утакмице, упозоравајући на моју злоупотребу функције, и сазивање хитне сједнице предсједништва ФСЈ. Она је и одржана и на њој су Срби доживјели још један пораз, и то насред Теразија: нису скупили пет гласова како би надгласали блок који су чинили Хрватска, Словенија, Македонија и БиХ - каже Павловић.

Други чин “драме" у организацији утакмице Хрватска - САД било је како гарантовати сигурност италијанским судијама и, наравно, Американцима. Како ће Павловић увјерити савезнике у предсједништву ФСЈ да у организацији утакмице неће бити ни најмање грешке јер би у супротном санкције сносила репрезентација Југославије. Кључну улогу, по Павловићевим ријечима, одиграо је предсједника Црне Горе, који је сматрао да генерални секретар није злоупотребио функцију, јер су га до тог тренутка сви стално хвалили.

Хрвати су су пред 30.000 људи побиједили САД 2:1, погоцима Аљоше Асановића и Ивана Цвјетковића, у протоколу је било само 14 играча.

Утакмицу су, иначе, играли: Ладић (Динамо), од 70. Габрић (Ријека), Касало (Нирнберг), Вулић (Маљорка), Першон (Динамо), од 71. Жидан (Динамо), Дражић (Хајдук), Челић (Хајдук), Асановић (Мец), од 58. Младеновић (Динамо), Млинарић (Кан), Крањчар (Ст Полтен), Шаља (Динамо), Цвјетковић (Ст Труден).