latinica  ћирилица
17/10/2018 |  21:31 | Аутор: СРНА

Брнабић: Посјета потврда пријатељских односа двије земље

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је вечерас са аустријским предсједником Александром Ван дер Беленом, пријему поводом Националног дана Аустрије организованом у Београду и том приликом истакла да је ова посјета још једна потврда пријатељских односа двије земље.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је, на пријему одржаном у Скупштини Града Београда, честитала предсједнику Ван дер Белену Национални дан Аустрије, преноси "Блиц".

Она је нагласила да је јачање билатералних односа са Аустријом један од приоритета и да ће томе допринијети и најављене посјете канцелара Себастијана Курца и предсједника Националног вијећа Волфганг Соботка Србији до краја ове године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Подршка Аустрије у процесу европских интеграција је веома важна за Србију. Аустрија председава Саветом ЕУ и хвала вам што сте тему проширења задржали на европској агенди", рекла је Брнабићева у обраћању званицама, нагласивши да Србија остаје истрајна у реформама чији је циљ бољи животни стандард свих грађана.

Она је подсјетила и да је Аустрија један од највећих спољнотрговинских партнера Србије и један од највећих страних инвеститора, чије су компаније уложиле више од три милијарде евра и запошљавају око 20.000 радника, због чега је кључно да се јачање економске сарадње настави.

Аустријски предсједник Александер ван дер Белен оцијенио је да је његова посјета Србији још једна потврда значаја пријатељства аустријског и српског народа и добрих билатералних односа, те додао да Беч подржава Београд у процесу ЕУ интеграција.

Ван дер Белен је истакао у обраћању да се Србија и Аустрија сматрају сусједима, иако не дијеле исту границу и да су односи засновани на блиским личним, економским, културним и историјским везама.

На пријему је указано и да ове двије државе снажно повезује и српска дијаспора у Аустрији, која је друга по величини у тој земљи и добро је интегрисана.