latinica  ћирилица
18/10/2018 |  09:07 ⇒ 13:47 | Аутор: sputniknews.com

Патријарх Иринеј: Манастири на Космету нада српског народа

Патријарх српски Иринеј је током посјете Косову и Метохији заједно са Патријархом антиохијским и цијелог Истока Јованом Десетим, обишао Пећку Патријаршију и манастир Високе Дечане.
Патријарх Иринеј на Космету - Фото: spc.rs
Патријарх Иринеј на КосметуФото: spc.rs

Патријарх Иринеј је поручио да су градови на Косову готово остали без српског народа и да Срби који су остали у њима живе у тешким условима, лишени слободе и свих људских права.

- Њихова имовина је узурпирана, у њихове домове ушли су Албанци. Свакодневно чујемо да многи страдају, а то се све чини са намјером да се Срби не би вратили на Косово - рекао је он.

- Остали су нам манастири, они који нису порушени, они су нада нашега народа да ће се некада вратити на ове просторе. Они данас представљају нашу историју, културу и наш народ - поручио је патријарх српски Иринеј из Пећке Патријаршије, преноси ТВ Храм.

Након Пећке Патријашије црквене делегације посјетили су манастир Високе Дечане, гдје их је дочекао епископ рашко-призренски, владика Теодосије са свештенством и монаштвом.

Он је рекао да, и поред свих тешкоћа, српски народ и даље опстаје на својим вјековним огњиштима, пренио је РТК2.

Двојица црквених поглавара данас би требало да посјете манастир Грачаницу, а своју посјету настављају у Епархији нишкој.