latinica  ћирилица
18/10/2018 |  10:40 ⇒ 10:53 | Аутор: Б92

Велики притисци на Новака и Рафу због убијеног новинара

Новак Ђоковић и Рафаел Надал су под притиском да откажу егзибицију која би требало да се одржи у децембру у Саудијској Арабији.
Надал, Ђоковић - Фото: Getty Images
Надал, ЂоковићФото: Getty Images

Новак и Рафа су планирали да одмјере снаге на сусрету у Џеди, али све су јачи притисци на њих да се повуку због  нестанка и могућег убиства новинара Џамала Кашогија.

Амнести Интернешнал је позвала оба тенисера да због своје глобалне популарности скрену пажњу на ужасно стање по питању људских права у Саудијској Арабији.

Надал и Ђоковић би према одређеним информацијама требало да добију по милион долара за појављивање на егзибицији и многи вјерују да је огранизација спортских догађаја у посљедње вријеме у ствари вјешт план власти у Саудијској Арабији да поправе лош имиџ.

Бразил и Аргентина су играли пријатељску утакмицу у уторак у Џеди, а за јануар је планирано да Јувентус и Милан тамо одиграју меч Суперкупа Италије.

Такође, тамо ће бити организован и један велики голф турнир. Ипак, постоје озбиљне најаве да до тог такмичења неће доћи, пошто су организатори поручили да помно прате ситуацију.

Вјерује се да би и спектакл у америчком рвању могао бити отказан, док се неколико великих свјетских бизнисмена повукло ових дана са велике бизнис конференције у Ријаду.

- Није на нама да одређујемо које земље би требало да организују спортске догађаје, а које не. Исто тако, јасно је да је организација таквих догађаја покушај маскирања стварне ситуације. Чак и прије екстремног случаја са новинаром Џамалом Кашогијем имали смо изузетно лоше стање људских права и спортисти би морали да схвате да би њихово учешће у свему могло да служи само томе да поправља имиџ властима - изјавио је за Тајмс Алан Хогарт из британског огранка Амнести интернешнала.

Он се конкретно осврнуо и на најављени меч Надала и Ђоковића.

- На Надалу и Ђоковићу је да одлуче гдје ће играти своје егзибиционе мечеве, али ако већ иду у Џеду вољели бисмо да искористе своју популарност да скрену пажњу на угрожавање људских права. Макар један твит о храбрим борцима за људска права у тој земљи био би довољан за почетак - закључио је Хогарт.