latinica  ћирилица
18/10/2018 |  11:59 | Аутор: СРНА

Којић: Хитно усвојити ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује од новог сазива Савјета министара БиХ да хитно усвоји Ревидирану стратегију БиХ за рад на предметима ратних злочина, како би се обезбиједила једнакост грађана пред законом и како би злочини почињени над Србима били процесуирани.
Милорад Којић (фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Милорад Којић (фото: Дејан Божић/РАС Србија)

"Усвајањем ове стратегије правосудни систем би се ставио под контролу и престало би се са примјеном двоструких аршина и процесуирањем само Срба, већ да сви они који су починили ратне злочине за то одговарају", рекао је Којић Срни.

Којић је напоменуо да су остали непроцесуирани ратни злочини почињени над Србима у БиХ и да би ова стратегија подразумијевала рјешавање тих предмета.

Он је подсјетио да је прошло више од пола године како је Радна група коју су чинили представници из Републике Српске, Федерације БиХ и правосудне заједнице са нивоа БиХ усагласили Ревидирану стратегију БиХ за рад на предметима ратних злочина, јер је претходној Стратегији истекао рок.

"Стратегија је пет пута повлачена са дневног реда Савјета министара БиХ, што није добро, јер је Стратегија прије свега предвидјела одговорност судија и тужилаца за неспровођење стратешких циљева и мјера, те да приоритет у раду имају најсложенији предмети ратних злочина", појаснио је Којић.

Он је истакао да не може да схвати зашто је Стратегија скидана са дневног реда Савјета министара и зашто није усвојена, јер она треба да допринесе правди, правичности и једнакости грађана пред законом.

Којић је рекао да је очекивао да ће српски представници у Савјету министара БиХ бити много активнији у смислу тражења усвајања ове стратегије, али је то изостало.

Савјет министара донио је прошле године одлуку о формирању радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, са задатком да овај посао буде завршен до краја маја.

У радну групу именовани су представници министарстава правде БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, Правосудне комисије Брчко дистрикта, Министарства безбједности БиХ, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

У БиХ је 2008. године усвојена Стратегија за рад на предметима ратних злочина чији је основни стратешки циљ процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година, те процесуирање мање сложених предмета ратних злочина у року од 15 година.