latinica  ћирилица
18/10/2018 |  15:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд против пријема самопроглашеног Косова у Савјет Европе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Стразбуру да би пријем самопроглашеног Косова и Метохије у Савјет Европе представљао директно кршење међународног правног поретка и свих статутарних норми Савјета Европе, те истакао да се званични Београд томе снажно противи.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Министар спољних послова Србије Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Сматрамо да сваки пријем /самопроглашеног/ Косова пре институционалног краја дијалога Београда и Приштине представља велику опасност за дестабилизацију целог региона", рекао је новинарима Дачић, који је присуствовао обиљежавању 15 година од пријема Србије у Савјет Европе.

Он је оцијенио и да "представници Приштине живе у неком свом свијету" и да не разумију реалност која се дешава.

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да је Дачић напоменуо да већина међународних фактора схвата да је потребно наћи компромис између Београда и Приштине.

"Приштина стално говори да је више од 116 земаља признало /самопроглашено/ Косово. Седам држава је повукло признање у овој години. До краја године ће их бити испод од 100", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, аргументи Приштине више не налазе међународну подршку.

"Зато мислим да нема никаквих шанси да /самопроглашено/ Косово буде примљено у Интерпол, имајући у виду да је велики број земаља променио свој став. Много је боље да се окрену дијалогу, него да на овакав начин покушавају да уђу у разне међународне институције", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је Србија добила огромну корист од чланства у Савјету Европе, и то, како је рекао, у хармонизацији законодавства, примјени различитих конвенција, експертиза у домену заштите људских права.

Та корист, како је навео, огледа се и у области владавине права и демократије "у најширем смислу ријечи".

Дачић је подсјетио да су и грађани имали корист од чланства Србије у Савјету Европе, јер су добили и надлежност Европског суда за људска права.

"Наше чланство је уследило након атентата на премијера Зорана Ђинђића, с циљем консолидације демократије у Србији и мислим да је постигнут огроман напредак, нарочито последњих година", рекао је Дачић.