latinica  ћирилица
18/10/2018 |  18:41 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Вулин: Не заборавити злочине из Другог свјетског рата

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је на обиљежавању 70 година постојања Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата /СУБНОР/ да страшни злочини из Другог свјетског рата не смију да се забораве, саопштено је из Министарства одбране.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

"СУБНОР је требало да буде организација људи који се сећају и обележавају догађаје из прошлости, сигурни да се ужаси фашизма неће поновити. Ипак, седамдесет година је изгледа било довољно да се заборави истина о Другом светском рату, да се страшни злочини и ужаси забораве и да се самим тим припреме за своје понављање. Свако зло увек долази из заборава", рекао је Вулин.

Он је рекао да ниједно живо биће које је видјело Јасеновац, Аушвиц или Старо сајмиште није могло да помисли да ће ти ужаси икад више бити поновљени, али да свијет, како је навео, који се мијења на горе, поново изгледа као да ужаси Другог свјетског рата могу да се понове.

"Ко је пре седам деценија могао да помисли да ће неко рећи да је Јасеновац био радни логор, да у њему није убијено ниједно дете и да то није било место великог страдања. Читаве државе и идеологије наступају са ставом да јаме у Јадовну, Херцеговини и Крајини заправо нису постојале или нису биле довољно пуне", рекао је Вулин.

Он је истакао да Србија није тражила ниједан једини рат, него су их тражили и доводили други, а на Србима покушавали да оставе траг колективне кривице.

"Зато што смо ћутали о Јасеновцу, а ћутали смо довољно дуго, дочекали смо да нам се деси `Олуја`", рекао је Вулин.

Предсједник Републичког одбора СУБНОР-а Србије Душан Чукић истакао је да је народ Србије и у Другом свјетском рату показао да је увијек био на путу правде, слободе и независности и да од тог пута није одустао до данашњег дана.

Он је оцијенио да је обавеза СУБНОР-а да настави непрекинуто залагање да се "ретроградни дух реваншизма запечати", како би се Србија задржала на путу просперитета.