latinica  ћирилица
19/10/2018 |  10:26 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Вулин: Такозвана косовска војска угрозиће регион

Министар одбране Србије Александар Вулин упозорио је да стварање паравојске на Косову и Метохији угрожава цијели регион и позвао међународну заједницу да реагује на одлуку Скупштине самопроглашеног Косова о усвајању приједлога закона о трансформацији косовских безбједносних снага у војску.

Он је рекао да је за Србију сасвим неприхватљиво формирање такозване косовске војске, истичући да је на међународној заједници да обезбиједи поштивање Резолуције УН 1244 и не дозволи формирање нелегалне оружане формације која ће угрозити мир и безбједност на Косову и Метохији и у региону.

Вулин је подсјетио да је међународна заједница Резолуцијом 1244 преузела одговорност за свако стање на Косову и Метохији, али и за поштивање мира, безбједности и живота свих грађана у јужној српској покрајини.

"Сада је вријеме да видимо да ли је међународна заједница у стању да спроведе сопствени мандат и одлуке", рекао је Вулин за РТС.

Према његовим ријечима, сада је прилика да се види колика је важност и тежина ријечи НАТО пакта.

Вулин каже да је предсједник Србије Александар Вучић успио да избори од НАТО-а гаранције да се никакве "оружане формације косовских Албанаца" неће појављивати сјеверно од Ибра.

"То је био један од услова за потписивање Бриселског споразума", навео је он.

Вулин истиче да је Кфор једина оружана сила на Косову и Метохији и да не може бити друге.

Изразио је наду да ће у току дана имати прилику да разговара са припадницима Кфора о ситуацији на Космету.

"Занима ме њихов став о томе да ли ће испоштовати Резолуцију 1244, што је потпуно у њиховој одговорности. Стварање паравојске на Косову и Метохији је нешто што угрожава цијели регион", рекао је Вулин.

Скупштина самопроглашеног Косова јуче је, без посланика Српске листе који су напустили засједање, усвојила у начелу приједлоге закона о такозваним безбједносним снагама Косова.