latinica  ћирилица
19/10/2018 |  14:17 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Одбрана генерала Ђукића припрема нови захтјев за обнову поступка

Одбрана генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића припрема нови захтјев за обнову поступка пред Судом БиХ и Врховним касационим судом Србије у Београду, након што је Уставни суд БиХ одбио апелацију за обнову поступка у случају "Тузланска капија", рекао је за Срну шеф тима одбране Милорад Ивошевић.
Новак Ђукић - Фото: РТРС
Новак ЂукићФото: РТРС

- Одбрана припрема нови захтјев за обнову поступка пред Судом БиХ, који ће се истовремено водити и пред Касационим судом у Београду након што добије нове налазе вјештака и доказе - истакао је Ивошевић.

Према његовим ријечима, оваква одлука Уставног суда БиХ не чуди, јер они принципијелно и генерално одбијају све захтјеве одбране генерала Ђукића за обнављањем поступка, не гледајући достављене аргументе и доказе.

Ивошевић је рекао да је крајње неприхватљиво да Тужилаштво БиХ још ништа није одлучило о кривичној пријави коју је одбрана генерала Ђукића прије три године поднијела против Берка Зечевића за лажно вјештачење са јасним аргументима и доказима у овом случају.

- Забрињавајуће је да правосуђе БиХ одбија наше приједлоге - каже Ивошевић и подсјећа да је на основу Зечевићевог лажног свједочења генерал Ђукић 2014. године осуђен.

Суд БиХ је 22. јуна одбио жалбу на одлуку Суда БиХ којом је као неоснован одбијен захтјев одбране за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због чега се овај предмет налазио пред апелацијом код Уставног суда БиХ.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године извршена је реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија". У присуству судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на којем су се налазили припадници Војске Српске.