latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:33 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Сахрањена Милена Дравић (ФОТО)

Србија се данас опростила од једне од највећих глумица у историји нашег глумишта – Милене Дравић. Омиљена глумица сахрањена је у Алеји заслужних грађана у Београду, поред деценијског партнера у професионалном и приватном животу, Драгана Николића. Бројне колеге, пријатељи и поштоваоци претходно су присуствовали комеморацији у Звездара театру.

Многи кажу да је била највећа и посљедња хероина домаће кинематографије, позоришта и телевизије, рођена звијезда, једина глумица са овог простора која је ушла у Свјетску филмску енциклопедију 20. вијека и на насловницу Њујорк тајмса, добитница награда у Венецији и Кану. Њен умјетнички опус је историја српске и југословенске кинематографије, а сваком улогом доносила је нешто аутентично.

"Публика ју је обожавала, имала је харизму карактеристичну за највеће звијезде у историји филма. Њен ангажман на телевизији и у позоришту само су уоквириле једну изузетну уметничку каријеру“, рекао је дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

Редитељ Јагош Марковић је истакао да је Милена била и остала велика, препуна љепоте, оне за коју је Достојевски рекао да ће спасити свијет.

"Била је племенитост, дух и шарм, била је Београд и Југославија. Била је и остала свет“, додао је Марковић.

Комеморација Милени Дравић (Фото:Tanjug/Dragan Kujundžić)

Колеге је памте као харизматичну, искрену, драгу особу, ненадмашну умјетницу, доброг пријатеља.

"Преостаје нам да се поносимо што је била наша. Што ју је публика обожавала од првог дана па сљедећих 50 и више година, што је била неодољива у комедији, моћна у драми, што је прешла границу, а није отишла“, поручила је глумица Сека Саблић.

Глумицу са оваквим талентом и шармом више нећемо имати, поручују колеге.

"Тако умањени и уплашени, као ове недјеље кад је Милена отишла, чекамо да бол прође, привикавамо се цијелог живота и никако да се привикнемо. Зато данас имамо снаге само за две речи – Збогом, Милена“, с тугом је рекао академик Душан Ковачевић.

С Миленом се један дио наше умјетничке историје преселио у легенду. Њеним одласком завршава се једна епоха, али њена свјетлост је неугасива, речено је на комеморацији.

Била је и остала звијезда.

Сахрањена Милена Дравић (Фото:telegraf.rs/Nikola Tomić)