latinica  ћирилица
19/10/2018 |  17:57 ⇒ 17:58 | Аутор: РТС

Штрахе против војске Косова и чланства у Интерполу

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјаснио се, након разговора са првим потпредсjедником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Бечу, против чланства Косова у Интерполу, као и против формирања војске Косова. Министар Дачић је нагласио да Београд никада неће подлећи било којим притисцима који ће ријешити питање статуса Косова на основу једностраних аката који су донесени у Приштини у претходном периоду.
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: РТРС
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: РТРС

Хајнц Кристијан Штрахе је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да се на питања о чланству Косова у Интерполу и формирања војске не може дати позитиван одговор док се питање Косова не ријеши на нивоу УН. 

Појаснио је да Аустрија негативно гледа на чланство Косова у Интерполу, јер најприје треба разјаснити правно стање у складу са Резолуцијом УН 1244.

"Све док немамо рјешење у складу са Резолуцијом 1244, а она је обавезујућа за обје стране, не може се говорити о чланству у Интерполу и војсци. Без рјешења које је у складу са Резолуцијом 1244, нема даљих корака", поручио је Штрахе.

Према његовим ријечима, на Балкану постоје отворена питања која треба да се ријеше и не смију се унети у ЕУ. У томе одговорност имају Београд и Приштина, који треба да допринесу мирном рјешавању отворених питања. 

Подсјетио је да су вођени разговори и да је чак размотрено као могуће рјешење размјена територија са циљем успостављања одрживог мира. 

"То је сада, чини се, на леду, али показује да постоје праве иницијативе које могу водити ка договору ако су обје стране добре воље и прије свега међународна заједница резултате договора поштује и прихвати", подвукао је Штрахе. 

Истакао је да треба да буде циљ да двије стране постигну договор, јер је само тако могућ мирни развој. 

Отворена питања око граница треба мирно рјешавати уз договор и за то постоји пуна подршка Аустрије, нагласио је Штрахе.

"Размотрити размјену територија – ако буде компромиса"

Подвукао је да ако двије стране постигну компромис, а размјену територија виде као могућност за постизање одрживог рјешења, према којем би дио сјевера Косова гдје живе Срби, и дио Србије у којем живе Албанци размијенили, то требало да се размотри.

"Увијек смо имали став да погођене стране треба да дају приједлоге и да договор мора да буде одржив. Ако се двије стране договоре око компромисног рјешења, међународна заједница би то требало да поштује, јер би се тиме проблем одрживо ријешио, а онда више ништа не би стајало на путу будућем пуном признању Косова и имали бисмо правно разјашњење у вези с Резолуцијом 1244", објаснио је Штрахе.

Подсјетио је да се подразумијевало, када је дошло до разлаза Чешке и Словачке, да се поштује договор два народа.

"Зашто то што је тада било прихваћено од међународне заједнице, на основу мирног договора две стране, сада не би било могуће на Балкану", упитао је Штрахе.

Истовремено је нагласио да у рјешавању отворених питања треба узети у обзир и српске интересе, који наилазе на слух у Аустрији. 

Штрахе је нагласио да се мора разумјети да је Косово од битног интереса за Србију и да се по том питању треба обазриво односити. 

Указао је да је битно да се у позитивном духу дође до одрживог рјешења које би обје стране прихватиле, јер би тада будућност Балкана могла позитивно да се развија у смјеру Европе. 

Навео је да већ дуже вријеме његује пријатељски контакт са српским политичарима и да се то сада диже и проширује на ниво двије владе. 

"Србија је без сумње једна од најважнијих земаља на Балкану и гарант за мир и стабилност у региону. Односи Србије и Аустрије су већ сада добри, али треба да буду продубљени. Идуће године славимо 150 година од успостављања дипломатских односа. Мислим да је Србија на позитивном путу у правцу ЕУ, а Аустрија ће је у томе подржати", поручио је Штрахе. 

Навео је да Аустрија жели да подстакне и подржи благостање, мир и стабилност на Балкану, а приступни процес су најбоље средство за то. 

Европска перспектива Србије и других земаља Западног Балкана, према његовим ријечима, у сопственом су интересу Аустрије. 

Подсјетио је да је Аустрија један од највећих инвеститора у Србији са око 400 предузећа која запошљавају око 18.000 људи.