latinica  ћирилица
19/10/2018 |  19:39 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Влада Федерације БиХ рекла ДА истополним браковима

Влада Федерације БиХ рекла је “ДА” истополним браковима. Прихваћен је захтјев за њихову легализацију и најављено формирање радне групе која ће анализирати постојеће и предложити нове прописе у оквиру којих ће истосполни парови да остварују своја права!

На једној страни “пузајући” шеријат, забрана точења алкохола у угоститељским објектима, халал сертификати и храна, специфична гардероба, џума паузе у радно вријеме и све бројнији вјерски објекти.... На другој истополни бракови, сурогат мајчинство, дугине боје....

У срцу Старог континента и, до данас, све конзервативнијег духовништва, Влада Федерације БиХ, одлучила је да почне са утирањем пута за истополне заједнице. Преко те категорије, лакше ће, сматрају, стићи и у Европу.

"Ова тачка је данас била на дневном реду и усвојена је у форми у којој је предложена. На путу смо према ЕУ и све што на том путу сусретнемо, ми акцептирамо као потребу", изјавио је предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић.

Иницијатива је стигла од Министарства унутрашњих послова! Министарство правде добило је задатак да изради законе и подзаконске акте, којим би се правно препознали и заштитили истополни бракови и њихове породице у Федерацији.

Експертску подршку одмах је понудио Сарајевски отворени центар са листом захтијеваних права – да партнери истог пола могу да доносе кључне здравствене одлуке у случајевима животне угрожености другог члана заједнице, да буду осигурани преко свог брачног или ванбрачног партнера, право на плаћено одсуство с посла у случају болести или смрти другог, право на заједничку куповину и насљеђивање именовине, начин подјеле у случају развода или раскида односа.

Први покушај одржавања јавног ЛГБТ скупа у Сарајеву, прије 10 година, завршио је премлаћивањем активиста и посјетилаца. У међувремену, о “босанском прајду” проговарали би само смиони – повремено. И 17. мај – међународни дан борбе против хомофобије, обиљежаван је дугиним бојама само на појединим институцијама и амбасадама. И у прикрајку сарајевских паркова, више него скромно, уз ангажовано присуство специјалаца.

Да ли ће, због “акцептиране европске потребе”, како Новалић рече, ускоро и без бојазни, судбоносно “ДА” пред матичарем изговарати и хомосексуални парови!? Или ће, у конзервативном друштву, легализација истополних бракова застати на почетку пута?