latinica  ћирилица
20/10/2018 |  09:18 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

"Лица лафоре" најбољи документарни филм Тузла Филм Фестивала

Документарни филм режисера Дениса Бојића рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске проглашен је за најбољи документарни филм на седмом Тузла Филм Фестивалу.
Тузла филм фестивал - Фото: РТРС
Тузла филм фестивалФото: РТРС

Након низа специјалних пројекција и награда на међународним фестивалима, документарни филм који тематизује борбу породице Гајић у проналаску лијека за најтезж облик епилепсије, титулу најбољег понио је и у Тузли и то у у изузетној јакој конкуренцији. Ове године на фестивал је пријављено више од 800 филмова а у осам фестивалских дана публика је имала прилику да погледа скоро 120 остварења.

Награду за посебан допринос у развоју јужнославенске кинематографије добио је прослављени српски глумац Никола Којо који је у емотивном обраћању рекао да ову награду посвећује преминулој глумици Милени Дравић, с којом је снимио свој први филмски кадар, и која је у његовом животу била присутна од почетка филмске каријере.

По одлуци жирија награда за најбољи дугометражни играни филм припала је остварењу "Рудар" у којем режију потписује Hanna Antonina Wojcik Slak.

Специјална награда за продукцију додијељена је филму "Јужни ветар" Милоша Аврамовића, а најбољио сценарио имало је остварење "Месо" Саше Хајдуковића и Николе Пејаковића којима је додијељена награда "Otto Englander".

Најбољи кратки играни филм је "Посљедњи бунар" Филипа Филковића, док је Вила ТФФ-а за најбољи аниминирани филм припала дјелу "Бијела врана" Мирана Миошића.

Црвени тепихом Тузла Филм Фестивала између осталих прошетали су Сергеј Трифуновић, Тарик Филиповић, Драган Маринковић, Никола Којо, Јасна Орнела Бери, као и многе друге прослављене личности.