latinica  ћирилица
20/10/2018 |  10:32 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Навршиле се 74 године од ослобођења Београда у Другом свјетском рату

Данас се навршава 74 године од ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом свјетском рату.
Бомбардовање Београда (илустрација) -
Бомбардовање Београда (илустрација)

Поводом 74 године од ослобођења Београда у Другом свјетском рату данас су положени вијенци на Спомен-гробље ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, гдје је интонирана химна и постројена гарда Србије.
Вијенац је у име предсједника Србије Александра Вучића положио његов изасланик Никола Селаковић, који се уписао и у Књигу жалости, преносе београдски медији

Припадници Народноослободилачке војске Југославије потпомогнути совјетским савезницима су 20. октобра 1944. године, након вишедневних крвавих и тешких борби, ослободили главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, а сам град претрпио је девастацију изузетно великог обима.

Борбе су вођене за сваку зграду, а некад се напредовање између два кућна броја мјерило данима. Посебан значај имало је освајање палате "Албанија" и истицање тробојке са петокраком на њеном врху, јер је тада са своја 53 метра и 13 спратова била највиша зграда у Београду, видљива са свих страна.

Тробојка на палати "Албанија" симболично је означила да је Београд ослобођен, а овај тренутак се и данас слави као дан ослобођења Београда.

"Београдском операцијом" окончана је 1.287 дана дуга њемачка окупација Београда - у то вријеме главног града Краљевине Југославије.

У борбама од 12. до 20. октобра 1944. године погинуло је око 3.000 бораца Народно-ослободилачке војске Југославије и 960 војника и официра Црвене армије.

Њемачке окупационе снаге изгубиле су око 15.000 припадника, а око 9.000 их је заробљено.