latinica  ћирилица
20/10/2018 |  14:27 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Одбојкашице Србије свјетске шампионке! (ФОТО)

Женска одбојкашка репрезентација Србије први пут у историји освојила је Свјетско првенство.
Одбојкашице Србије, пехар - Фото: Screenshot
Одбојкашице Србије, пехарФото: Screenshot

Одбојкашице Србије побиједиле су Италију и постале шампионке Свјетског првенства у Јапану са 3:2, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12.

Српкиње су исписале историју и постале свјетске првакиње први пут у својој историји, те спријечиле Италијанке да то ураде по други пут.

Одбојкашице су успјеле да се опораве и да, након што су заостајале у сетовима два пута, дођу до преокрета и до невјероватног успјеха.

Српкиње су потврдиле класу јер су, послије освајања Европског првенства 2017, сада освојиле и Свјетско.

Оне су славиле у веома драматичном мечу који је буквално немогуће описати ријечима и, послије велике драме, окитиле се златом.

Јако згрчено и успавано су ушле у меч, прије свих Тијана Бошковић, која се будила полако, али сигурно, и била кључна за побједу у завршници меча.

Италија је имала перфектан пријем у првом дијелу игре и није допуштала Србији да дође до лаких поена преко контре, а Паола Егону је пренијела добру форму из полуфинала на финални меч. Србија је ухватила бољи ритам у завршници, али прекасно и Италија је повела са 1-0.

Други сет почео је драстично другачије него први – Бранкица Михајловић је била разиграна, Бианка Буша неумољива на сервису, али и пријему, и Српкиње су лако градиле предност. На крају убједљива разлика и много боља игра него у првом сету, што је било најбитније.

С добром игром из претходног сета Српкиње су наставиле и у наредном и његовом средином се "одлијепиле" на великих +6. Ипак, Италија се приближавала корак по корак. Кључни моменат тог дијела игре десио се при резултату 21:19 када је Стефана Вељковић била јако близу аса, али су се Италијанке некако извукле. Од тог тренутка "искочила" је Егону и Италија је повела са великих 2-1.

Селектор Терзић није клонуо духом ни у једном тренутку меча и константно је храбрио своје изабранице говорећи им да је најбитније да оне поправе игру, да сервирају своје сервисе и да се не предају.

Савјет искусног селектора оне су послушале, а Маја Огњеновић је кренула да "сили" лопте на Тијану Бошковић, као што је то очекивано да ради од почетка меча.  Њена генијалност је Србији доносила добре позиције, а Тијана је све чешће и чешће поентирала, док се с времена на вријеме у тој категорији јављаја и Бранкица.

Предност Србије кренула да "цури" крајем четвртог сета, али Италијанке овога пута нису имале снаге за нови преокрет.

Тај-брејк је одлучивао новог свјетског првака.

Српкиње су поново у сет ушле стегнуто, а Бошковићева је поентирала када је било битно, да Италијанке не оду на недостижну предност. Србија се враћала, Италија долазила до новог вођства, али је онда услиједила серија Српкиња од 3:1 и ново вођство.

Играло се поен за поен, што је сигурно више одговарало Србији, али је доносило стрепњу приликом сваког поена.

При 13:12 нсрпске одбојкашице су имале прилику да дођу до двије меч лопте, али је настао проблем. Ипак, послије дешавања која се не могу ријечима описати, Маја Огњеновић је мајсторијом дошла до поена. У наредном поену Миријам Сила је направила прелаз, а Србија постала најбоља на планети.

Најефикаснија у дресу Србије била је Тијана Бошковић са 26 поена, а пратила ју је Бранкица Михајловић са 19. По десет имале су "икс-фактор" Стефана Вељковић и Милена Рашић, осам је уписала Маја Огњеновић, а два мање Бианка Буша.

Морају се истаћи и по два блока Огњеновићеве и Буше, као и три Рашићеве.

На другој страни нестварна Паола Егону опет је доминирала и овај меч је завршила са 33 поена. Лућа Боести имала је 14, а Миријам Сила десет, један више од Ане Данеси.

Што се тимске статистике тиче Србија је остварила по три поена више из напада и блока, а два поена више је забиљежила асовима.

Српкиње су начиниле и шест грешака мање, а на крају су освојиле 109 поена наспрам 94 од стране противника.

Медаљу је добила и Бојана Миленковић, која је у првој групној фази доживела тешку повреду којом је окончала СП.

 У утакмици за треће мјесто, одбојкашице Кине савладале су селекцију Холандије са 3:0, по сетовима 25:22, 25:19 и 25:14.