latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:14 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Сребреница: СДА напада начелника и бошњачке посланике

Странка демократске акције у Сребреници позвала је амбасаду САД, високог представника и друге међународне институције, да се супротставе легално изабраном начелнику општине Сребреница и како кажу, заштите Бошњаке.

Младена Грујичића оптужују да урушава институцију Дана страдања Бошњака. С друге стране, Грујичић и представници других бошњачких политичких партија истичу да је ријеч о скретању пажње бивших локалних функционера из СДА у вези са трошењем новца за организацију 11. јула.

Чим су изгубили функционерске фотеље и отишли у опозицију, група функционера окупљена око СДА у Сребреници - почела је кампању како у овој општини ништа не ваља. Отишли су и корак даље, позвали су представнике међународне заједнице да, како кажу, стану у заштиту повратника.

"Пошто дижу тензије, поставља се питање да ли је тај новац отишао у праву сврху", каже начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Бего Бектић, начелник одјељења за друштвене дјелатности ове општине, истиче да га већ мјесецима шиканирају појединци из СДА. Називају га издајником, пријете му, а све како би скренули, како каже, пажњу са малверзација у вези са трошењем новца за организацију 11. јула.

"Ово је једна страшна прича, ово је говор мржње који треба прекинути... Ми смо само тражили да се види гдје је новац", рекао је Бектић.

Новоформирана скупштинска већина са Недибом Смајићем на челу, независним одборником затражила је од бившег замјеника начелника Нермина Аливуковића и бившег предсједникка СО Сребреница Алије Табаковића, првог човјека сребреничког СДА, да положе рачуне о трошењу новца, прије свега при организацији 11. јула.

"Ту је сав проблем настао, он је архиву, дакле, однио кући...Чим су изгубили фотеље, одмах смо ми издајници", рекао је предсједник СО Сребреница Недиб Смајић.

Ни Аливуковић, ни Табаковић, али и нико у ОО СДА није био доступан за коментар. У саопштењу које су раније објавили наводи се да је у питању притисак на организациони одбор за обиљежавање 11. јула и да начелник жели ставити обиљежавање страдања Бошњака под своју контролу.

С друге стране, Грујичић истиче да неће одустати од детаљне анализе трошкова. Додаје да је ове године пробијен буџет за 30. 000 марака и да је 250.000 за организацију 11. јула потрошено под сумњивим околностима.