latinica  ћирилица
20/10/2018 |  16:26 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Нови успјеси иноватора Српске

Иноватори Српске нижу успјехе, а њихови изуми могли би да буду корисни у пракси. На ТЕСЛА ФЕСТ-у у Новом Саду, међу 120 проналазача са око 400 иновација, Савез иноватора Републике Српске представио се са 19 експоната 41-ог ученика из шест средњих школа.

Добили су 10 плакета и 14 првих и других награда. Техничка школа ''Михајло Пупин'' из Бијељине једна је од три школе из Српске којој је додијељена златна плакета.

Изуми ученика ове школе освојили су три прва мјеста. Александар Спасојевић за роботску шаку и паметни сат, а Омер Салкановић за магични клавир. Признање су добили и од Чешке и Португала.

Александар Спасојевић четири године бави се програмирањем и електроником, па је креирао изуме који могу да искористе моћ микропроцесора и извршавају одређене функције.

Паметним сатом Александар се већ прославио на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва - "ИНОСТ МЛАДИХ" у Бањалуци.

Идеја му не недостаје. У посљедње двије године креирао је и лед матични дисплеј, ЦНЦ машину, ИКС веб сервер, а планира да направи робот на два точка који ће бити спојен са телефоном.

"Већина пројеката можда већ постоји у пракси, ја их реализујем на свој начин и успут и учим, додам неке нове ствари, то је иноваторство. Никад се не трудим да копирам туђе постојеће радове, трудим се да будем иновативан, да покажем знање, труд, мотивацију и иноваторство", прича Александар.

Завидно знање и умијеће ученици бијељинске Техничке школе показали су на многим такмичењима. Само у овој години освојили су двадесетак диплома. Њихов успјех признање је и за њиховог ментора. Освојене дипломе су, кажу, резултат ентузијазма, труда и одрицања.

Многи иноватори – некадашњи ученици Техничке школе ''Михајло Пупин'', данас раде као врхунски стручњаци, доказујући да знањем можемо стати раме уз раме са цијелим свијетом.