latinica  ћирилица
20/10/2018 |  17:37 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Лондон- Стотине хиљаде људи протестовало против Брегзита

Стотине хиљада људи марширало је данас центром Лондона захтијевајући одржавање новог референдума о изласку Велике Британије из ЕУ.

Око 700.000 грађана Лондона и осталих градова Велике Британије протестовало је данас у британској престоници против изласка из Европске уније и тражећи одржавање још једног референдума.

Број учесника протеста ставио је догађај на друго мјесто топ листе најпосјећенијих демонстрација у Великој Британији, одмах иза антиратног протеста након почетка инвазије на Ирак.

Организатори су истакли да грађани желе гласање о питању финалних услова које су челници Британије договорили са Бриселом када је у питању начин одвајања од ЕУ.

Центар Лондона је данас био у потпуности блокиран за саобраћај, а улице затворенима због неочекиваног броја грађана који су марширали градом.

У исто вријеме, у другом дијелу Лондона еуроскептик и политичар који је радио на популаризацији идеје изласка Најџел Фараж водио је митинг подрше Брегзиту на којем је било само 1.200 грађана.

На протестима против Брегзита грађанима су се обратили градоначелник Лондона Садик Кан, премијерка Шкотске Никола Старџен, те друге политичке и јавне личности.

- Оно што је сада јасно да су једине опције које премијер Тереза Меј има веома лош договор о Брегзиту или никакав договор. То је милионима километара далеко од онога што је обећано прије двије и по године - рекао је градоначелник Лондона Садик Кан.

Нагласио је да су данашњи протести "марш за будућност" за младе Британце, укључујући и оне који су у јуну 2016. године били премлади да би дали глас на референдуму о изласку из ЕУ.

На референдуму о Брегзиту 2016, убједљива већина грађана Лондона и Шкотске била је против изласка из ЕУ, као и већина урбаних центара.

Резултат је био готово изједначен. За Брегзит је гласало 17.410.742 грађана или 51.89 одсто, а за останак је 16.141.241 или 48.11 одсто.

Процес Брегзита показао се као веома мукотрпан и скуп за Велику Британију, а добит се за многе показала знатно мања од силних губитака и компликација које би настале, почев од границе с Ирском до царинске политике.