latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:27 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Актуелни мандат СМ БиХ најлошији?!

И док Денис Звиздић честита македонском премијеру на одлуци о промјени имена државе, својим радом на челу Савјета министара БиХ се, по мишљењу аналитичара, не би могао похвалити. Отказивања сједница, једнострани иступи, отворена писма министара једних другима – све ово био је саставни дио рада у актуелном мандату, који би, ако је судити према броју утврђених закона, могао понијети титулу најлошијег.

Период промјена, реформи и економског развоја, тако је Денис Звиздић почетком 2015-те најављивао дјеловање и данас актуелног сазива Савјета министара потврђеног 31-ог марта исте те године. На плими обећања свега и свачега – градиле су се сопствене оцјене.

"Ми заиста спадамо у ред земаља у региону Југоисточне Европе или Балкана за које можемо рећи да представља или да има лидерску позицију", рекао је Звиздић у априлу ове године.

Међутим, лидерска позиција у једном од главних приоритета – европском путу остала је сан. Иако на почетку мандата деблокиран, на његовом крају опет је у застоју. Скандал са тајним усвајањем механизма координације остаје прошлост, али реформска агенда и одговори на европска питања и даље су незавршена прича.

"Властима на државном нивоу требало је скоро 15 мјесеци да дају одговоре на цирка 3.000 питања ЕК, иако су сами себи дали рок да ће то урадити за шест мјесеци, али су га неколико пута пролонгирали, а одговори на додатних 665 питања из упитника још увијек нису креирани, још увијек не знамо када ће исти бити завршени, преведени и достављени ЕК", рекао је Ивица Ћавар из Центара цивилних иницијатива.

Посебно лош резултат Звиздићев Савјет министара остварио је када је ријеч о законским приједлозима. За непуне четири године утврђено их је свега 77, од којих су чак 57 измјене и допуне већ постојећих. У парламенту је пролазну оцјену добило мање од пола – 35.

"Потврђено је свега 77 различитих закона, што је за цирка 27% мање од резултата које је Вијеће министара остварило у претходном мандату и неколико пута лошији резултат од оног резултата који смо имали у претпрошлом сазиву", истакао је Ћавар.

Образ су спасавали усвајањем стратегија. Међутим, остаће упамћени и по томе што је прошле године, први пут у историји Савјета министара њихов извјештај о раду добио црвени картон код парламентараца који су их и изабрали.

"Мислим да су урадили довољно у односу на оно колико су могли, за разлику од њих, парламент је био катастрофалан и у БиХ и на нивоу ентитета, јер нису обављали своје задатке, посебно у Федерацији гдје је било толико блокада", каже политичка аналитичарка Ивана Марић.

Првобитна замјена ДФ-а СББ-ом, двогодишње непостојање парламентарне већине, неуспјели захтјеви за смјеном, игнорисање ставова Републике Српске – све је то обиљежило мандат и данас актуелног Савјета министара. Чији ће посљедњи мјесеци, зашто не рећи, бити запамћени и по неспособности одговора на мигрантску кризу, запошљавању подобних и међусобним оштрим трвењима на бошњачко-хрватској релацији, понајвише због Пељешког моста. Толико о промјенама, реформама и развоју.