latinica  ћирилица
21/10/2018 |  11:27 | Аутор: СРНА

Милер: Могуће да се Србија повеже са Турским током

Предсједник Управног одбора компаније Гаспром, Алексеј Милер, изјавио је да постоји могућност да се Србија повеже са гасоводом Турски ток, који до Турске иде преко Црног мора.
Турски ток (фото: Газпром) -
Турски ток (фото: Газпром)

Он је појаснио да пројекат Турски ток претпоставља изградњу два крака гасовода из Русије до Турске преко Црног мора, те да ће са првог крака гас ићи на турско тржиште док је други крак намијењен за снабдијевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе.

- Капацитете који су потребни за пријем и даљи транспорт гаса са стране ЕУ морају да обезбиједе европске компаније. Гаспром је потписао Путне мапе, о развоју националних система за транспорт гаса са министарствима Бугарске, Србије и Мађарске. Оператери за транспорт гаса већ раде како би осигурали да системи за транспорт гаса ових земаља буду спремни за додатни гас - рекао је Милер за Вечерње новости.

Милер је додао да постоји и варијанта испоруке са територије Турске у правцу Грчке и даље на југ Италије.

Нагласио је да компанија Гаспром, која је 2008. године преузела НИС, осим сарадње у енергетици, покушава да јача однос Србије и Русије и на другим пољима, па је тако финансирала радове на постављању мозаика на куполи храма Светог саве и реконструкцију "Руског некропоља" на Новом гробљу у Београду.

- Заједно са Емиром Кустурицом, Гаспром и НИС сваке године организују фестивал руске музике "Бољшој" на Мећавнику за младе музичаре. Сигуран сам да таква подршка није ништа мање важна од сарадње у енергетском сектору - закључио је Милер.