latinica  ћирилица
21/10/2018 |  11:55 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Брчко: Субвенције за привреднике

Буџетом Дистрикта Брчко, предузећа, предузетници и носиоци пољопривредних газдинстава имају различите стимулативне мјере. Једна од њих је и субвенција дијела камата пословних кредита. Овогодишња износи 1,2 милиона марака. Највећа брига привредника је немогућност рационализације трошкова код увоза и извоза робе.

Један од најзначајних фактора, који утиче на цијену производа, а самим тим и тржишну конкурентост брчанских привредника је транспорт робе.

Жељезница, ријека Сава, мрежа путева, географски положај, граница са Европском Унијом, све су то неискоришћене компаративне предности, за развој привреде дистиркта Брчко, али и логистички ресурси, за јефтинији привредни производ.

"То је јасна позиција. Ситуација у БиХ, као и Брчко дистрикту, значи да се друмски саобраћај користи, већином за транспорт, који је најскупљи транспорт, када је у питању привреда", рекао је предсједник Удружења послодаваца Дистрикта Брчко Шевал Суљкановић.

У Одјељењу за привреду Дистрикта Брчко, истичу да се програмом подстицајно-стимулативних мјера привредницима, ствара позитиван привредни амбијент. Међутим, некоришћењем логистичких ресурса, који могу унаприједити развој и конкурентност привреде, она стагнира.

"Да се да већи значај логистици и кроз призму логистике да гурамо велике инфраструктурне пројекте, типа изградње новог моста, новог граничног прелаза, електрификације пруге, приступних путева, ревитализације пруге, пловног пута Саве", истиче Јово Илић из Удружења логистичара Дистрикта Брчко.

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду Дистрикта Брчко, наглашава да Брчко има Божији дар, свој географски положај, ријеку Саву и приступне цесте до Брчко дистрикта.

Један од логистичких пројеката, који је у изградњи у Дистрикту Брчко јесте заобилазница дужине 18,86 километара инвестиционе вриједности 30 милиона евра. Ревитализација Луке Брчко још чека повољну политичку плиму.