latinica  ћирилица
21/10/2018 |  13:53 ⇒ 13:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска, ЕУ, САД на истој страни у случају Кашоги

Предсједник САД Доналд Трамп придружио се лидерима ЕУ и позива да Саудијска Арабија одговори на многа питања у вези са убиством новинара Џамала Кашогија.
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу (Фото: Anadolu Ajansı) -
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу (Фото: Anadolu Ajansı)

Ријад је касно синоћ саопштио да је саудијски новинар убијен "у тучи" у конзулату те земље у Истанбулу 2. октобра.

Међутим, ту верзију оспоравају турски званичници који тврде да је Кашоги мучен и убијен. Кашогијево тијело је, како тврде, раскомадано.

Предсједник САД Доналд Трамп који је првобитно вјеровао Саудијцима, сада каже да жели да зна све шта се догађало у конзулату.

- Ми бисмо вољели да сазнамо шта се догодило. Мислим да смо на путу - рекао је Трамп.

Упитан да ли је задовољан коначним одговором Ријада – смјеном двојице високих званичника и хапшењем 18 особа, Трамп каже да још тога мора да се уради.

- Не, нисам задовољан док не пронађемо одговоре. Али ово је велики први корак, добар корак, али желим још одговора - додао је Трамп.

Рекао је и да ће тражити да се састане и са саудијским принцом Мохамедом бин Салманом.

У међувремену, њемачка канцеларка Анегела Меркел навела је да је објашњење Саудијске Арабије “"еадекватно".

Министар спољних послова Њемачке Хајко Мас рекао је да Берлин неће продавати Саудијцима оружје док се истрага о убиству Кашогија не приведе крају.

- Све док истрага траје, све док не знамо шта се тамо догодило, не постоји основа за извоз оружја у Саудијску Арабију - рекао је он.

Саудијска Арабија је један од највећих купаца њемачког оружја.

Упитан да ли ће њемачке компаније да бојкотују бизнис конференцију која је заказана идуће седмице у СА, Мас је одговорио да је сигурно да неће присуствовати никаквом догађају у Ријаду неко вријеме.

Европска унија саопштила је да су детаљи о убиству Кашогија "дубоко узнемирујући" и да је неопходна кредибилна и транспарентна истрага.