latinica  ћирилица
21/10/2018 |  17:31 ⇒ 22/10/2018 | 08:03 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Грађани и даље протестују

Грађани Бихаћа данас су поново протестовали због изостанка реаговања надлежних институција у Сарајеву на мигрантску кризу у овом граду. Протести су прошли без инцидената, али уз знатно присуство полицијских агенција. Ново окупљање најављују за сутра на Градском тргу.

Стотинак грађана скоро сат времена је боравило у близини Ђачког дома у насељу Борићи, гдје се налази импровизовани мигрантски камп. Захтјеви и даље исти, упућени ка институцијама у Сарајеву – под хитно спријечити даљи прилив миграната и прихватни центар измјестити из градског подручја.

МУП-у Унско-санског кантона и Министарству безбједности БиХ остало је још 24 часа, односно 4 дана, да Бишћанима одговоре на питања - да ли ће спријечити додатни прилив миграната и да ли ће прихватни камп измјестити из центра града. У супротном, кажу, блокираће путеве, државне институције, па чак и граничне прелазе.

Према посљедњим подацима, од почетка године евидентирано је око 10 хиљада миграната у Унско-санском кантону. Међутим, у протекла два мјесеца у Бихаћ их је дошло око 5 хиљада што је безбједносну ситуацију у граду додатно закомпликовало.

Грађани су за сутра најавили ново окупљање на Градском тргу у 18 часова. У међувремену, траже проглашавање ванредног стања у Бихаћу, имајући у виду да се ближе хладнији дани, и плаше се, кажу, да би безбједносна ситуација тада могло додатно да се закомпликује.