latinica  ћирилица
05/11/2018 |  15:37 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Ћулум: Повећано присуство миграната, а Српска нема услова да их прими

Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је за Срну да је примјетно присуство миграната на подручју свих полицијских управа у Српској и евидентиран њихов повећан број на приједорском подручју, али је и даље на снази закључак Владе да нема ни услова ни капацитета да Српска прими мигранте.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Ћулум је истакао да полиција појачано ради на терену када је ријеч о проналаску миграната, те истакао да углавном изражавју намјеру да иду даље у Унско-сански кантон.

Он је додао да мигранте који желе да поднесу захтјев за азил упућују у Сарајево, те да су у року од мјесец дана обавезни да поднесу званичан захтјев.

"Мање од десет одсто њих заиста поднесе захтјев за азил", навео је Ћулум.

Према његовим ријечима, на састанку Оперативног штаба за питање миграција у БиХ договорено је да Унско-сански кантон не враћа мигранте, односно да их смјештају у за то предвиђене објекте.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је раније за Срну да је, након одлуке надлежних у Унско-санском кантону о спречавању уласка миграната на њихово подручје, евидентан већи број ових лица на подручју новоградске општине и да ће сутра о локалној безбједносној ситуацији расправљати општински форум за безбједност.

"До сада није било ексцеса, али је евидентно да се повећава број лица која желе да се домогну неке од земаља ЕУ. С друге стране, јасно је да им је улазак у Хрватску онемогућен, а уколико и успију да илегално пређу границу, углавном их враћају на територију БиХ", рекао је Дрљача.