latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:45 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Повећан број миграната на подручју општине Нови Град

Након одлуке Владе Унско - санског кантона о забрани уласка миграната на њихову територију, примјетан је повећан број миграната на подручју општине Нови Град. Због тога, данас је у Новом Граду засједао Форум за безбједност.

Чланови форума закључили су да безбједносна ситуација није нарушена, иако је повећан број миграната који пролазе кроз ову општину. У овој години евидентирано је 159 миграната на подручју Новог Града.

"Од наведеног броја, 90 лица је предато у надлежност Граничне полиције, јер нису имали уредну документацију о пребивалишту на подручју БиХ", истакао је Драган Тривановић, командир Полицијске станице Нови Град.

Да је Нови Град, транзитна путања миграната, екипа РТРС-а и данас се увјерила разговарајући са групом миграната на магистралном путу Нови Град-Бихаћ. Свјесни да им не дозвољавају да пређу границу Европске уније, њихов циљ је први мигрантски камп. Због тога су се упутили према Федерацији БиХ, јер у Сарајеву за њих није било мјеста. Кажу, пјешаче већ три дана.

"Имамо пријатеље од којих смо чули да постоји хала у којој можемо боравити и имати храну. Због тога идемо тамо. Уморни смо, спавамо на улици, покушали смо упалити ватру јер је прехладно за дјецу", појашњава Ахмед Ахмалава, мигрант из Палестине.

Најчешћа рута којом мигранти иду од Новог Града према Бихаћу јесте магистрални пут. Међутим, све чешће користе и локалне путеве, али друге алтернативне начине, како би дошли до било каквог крова над главом или се можда домогли границе Европске уније.

За сада проблема нема, а ни страха код мјештана. Међутим, уколико се број миграната на подручју Новог Града повећа, из општине поручују да капацитета за њихово збрињавање, али ни услова, нема.

Хрватска и Унско-сански кантон затворили су своја врата за мигранте. Због тога, локалне власти данас су предочили јасне закључке.

"У случају да се таква ситуација настави и број миграната на терену буде прекомјеран, размишљања смо да од наших институција тражимо могућност да затворимо неку границу на нашој општини, уколико државни органи не буду ријешили овај проблем", рекао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Док се проблем с повећаним бројем миграната који пролазе кроз општину Нови Град не ријеши, из ове локалне заједнице на грађане апелују да Полицијској станици пријаве мигранте које уоче мимо магистралног пута Нови Град-Бихаћ.