latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:50 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Почео други Бизнис форум Брчко дистрикта (ФОТО)

Други Бизнис форум Брчко дистрикта, чија је овогодишња тема "Становништво у функцији привредног развоја", данас је свечано отворен и у њему учествује више од 1.000 експерата из БиХ, свих земаља региона, Аустрије, Мађарске, Њемачке, Француске, Турске, Норвешке и Русије.
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта - Фото: СРНА
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистриктаФото: СРНА

Бизнис форум организован је у три панела - пословни амбијент, инвестиције, иновације, кооперација и предузетништво, затим становништво, демографске мегапромјене, те развој друштва и тржиште рада, образовање и утицај на привредни развој.

Директор Другог Бизнис форума Брчко дистрикта Дамир Бучевић рекао је да су миграције становништва велики проблем у свијету, а посебно се осјете у неразвијеним земљама као што је БиХ, па се због тога Организациони одбор Другог бизнис форума Брчко дистрикта одлучио да на сва три панела говори о овој теми.

"Кроз сва три панела покушаћемо да предложимо Влади Брчко дистрикта да донесе одређене стратегије за развој привреде, али на начин да стави човјека у центар збивања и да креирамо радна мјеста која су потребна младим људима у БиХ", рекао је Булчевић.

Други Бизнис форум "Становништво у функцији привредног развоја", Брчко (Фото: СРНА)

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић истакао је да, нажалост, из дистрикта одлазе и људи који раде на буџету и који имају солидна примања и изразио наду да ће кроз донијете закључке и одређене прописе бити заустављен тај негативан тренд.

"Нажалост, одавде одлазе чак и они који имају запослена два члана у породици на буџету, а то значи и да имају солидна примања за прилике у БиХ. Људи се одлучују да одлазе вани и при томе раде много теже послове. Питање је да ли је ту само посао нешто што људе опредјељује да одлазе са простора Брчког, БиХ и региона. Тим питањима ћемо се бавити на Бизнис форуму и надам се да ћемо донијети закључке који ће нама бити идеја водиља у смислу доношења прописа који ће покушати да зауставе тај негативан тренд“, рекао је Милић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић рекао је да се од овогодишњег форума очекује да актуелизује врло важну тему, која се тиче и Брчког, средине у којој се мало пристојније живи у односу на остатак БиХ, а у којој је проценат исељавања становништва изузетно велик.

"Очекујем да нађемо одговоре на нека питања да заједно са пословном заједницом спознамо шта бисмо ми као законодавни орган могли учинити у смислу прилагођавања закона да омогућимо људима тај осјећај да се овдје може остварити перспектива. Морам напоменути да смо ми овдје веома издашни када су у питању социјална давања јер и она су у функцији да људи имају нека каква таква примања", нагласио је Кадрић.

Други Бизнис форум Брчко дистрикта завршава се сутра.