latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Јелена Ленголд награђена за најбољу европску причу

Српска књижевница Јелена Ленголд добитница је Награде читалаца Европске уније за најбољу европску причу, саопштио је данас њен српски издавач Архипелаг.
Јелена Ленголд - Фото: илустрација
Јелена ЛенголдФото: илустрација

Ленголдовој је награда за причу "Јасмин и смрт", коју је на енглески језик превео Зоран Пауновић, уручена синоћ на свечаности поводом десетогодишњице Европске награде за књижевност у дворцу Белведере у Бечу.

Награду су јој уручили Гернот Блумел, аустријски министар за ЕУ, умјетност, културу и медије, и Тибор Наврачич, комесар ЕУ за образовање, културу, младе и спорт. Књижевни конкурс за најбољу европску причу расписао је конзорцијум Европске награде за књижевност који сачињавају Европски савјет писаца, Европска федерација издавача и Европска и међународна федерација књижара и дистрибутера, уз подршку Европске комисије за књижевност.

Конкурс за најбољу европску причу расписан је поводом 10 година од оснивања Европске награде за књижевност. Право учешћа на конкурсу имали су досадашњи добитници ове награде. Они су позвани да напишу кратку причу на савремене европске теме, а на конкурсу је учествовало 36 писаца из 26 европских земаља.

Јелена Ленголд је Европску награду за књижевност добила 2011. године за књигу прича "Европски мађионичар", која је у међувремену преведена на десетак европских језика.

Прошле године добила је домаћу Андрићеву награду за књигу прича "Рашчарани свеијт", док је ове године велику пажњу читалаца и критике привукао њен нови роман "Одустајање".