latinica  ћирилица
07/11/2018 |  21:12 | Аутор: СРНА

Заев: Измјене Устава на снази када Грчка ратификује споразум

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да ће измјене Устава ради промјене имена државе у Сјеверна Македонија ступити на снагу тек када грчка Скупштина ратификује Преспански споразум и протокол о пријему Македоније у НАТО.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Заев је ово рекао на почетку сједнице Одбора Собрања за уставна питања, чијим је засједањем почела друга фаза поступка за измјену Устава у складу са споразумом са Грчком о рјешавању дугогодишњег спора у вези са именом Македонија.

Представљајући нацрте уставних амандмана који произилазе из Преспанског споразума, Заев је навео да је додавање географске одреднице сјеверна уставном називу државе цијена за улазак у ЕУ и НАТО, преносе медији.

Заев је позвао посланике да подрже нацрте амандмана с циљем европских интеграција Македоније и нове политичке реалности пријатељства са Грчком, наводи МИА.

Сједница Одбора на којој се разматрају четири уставна амандмана које је предложила Влада може трајати највише 12 радних дана.

Предсједник Собрања Талат Џафери заказао је за 1. децембар пленарну сједницу, на којој ће посланици гласати о амандманима, о којима претходно треба да се изјасни и законодавно-правни одбор.

За такозвано утврђивање нацрта амандмана у парламенту потребна је натполовична већина од 61 посланика, док ће у трећој фази, за усвајање уставних амандмана, поново бити потребна двотрећинска већина од 80 посланика, као што је било потребно и за недавну одлуку да тај поступак почне.

Македонско Собрање подржало је уставне промјене послије којих ће Македонија промијенити име у Република Сјеверна Македонија, док ће Грчка заузврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.

Спор због имена Република Македонија трајао је 27 година, а у јулу је постигнут договор са Грчком да име државе буде промијењено у Република Сјеверна Македонија.

Споразум, који су потписали Заев и грчки премијер Алексис Ципрас, Македонији је отворио пут за чланство у НАТО и ЕУ.

Македонија је у Бриселу званично отворила преговоре о прикључењу Сјеверноатлантској алијанси.