latinica  ћирилица
08/11/2018 |  10:28 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Компанија "Тесла" добила новог предсједника

Компанија за производњу електричних аутомобила "Тесла" именовала је Робин Денхолм за предсједника Управног одбора, умјесто оснивача фирме Илона Маска, који остаје на позицији директора.
Компанија Тесла (Фото:Новости.рс) -
Компанија Тесла (Фото:Новости.рс)

Маск је пристао да одустане од положаја предсједника прошлог мјесеца да би се ријешио спор поводом навода да је починио превару. Оптужбе су стигле из америчких регулаторних тијела.

У складу са договором, "Тесла" добија независног предсједника Управног одбора, уз остале казне, пренио је Би-Би-Си.

Денхолмова је била директор у Управном одбору од августа 2014. године. У јануару 2017. именована је и за шефа финансија у аустралијском телекому "Телстра".

Компанија је прошла кроз неколико тешких мјесеци, послије Маскових коменатра на друштвеним мрежама почетком августа о наводно постигнутом договору о приватизацији "Тесле".

Послије тих коментара, вриједност акција компаније нагло је скочила, а Маск је неколико седмица касније рекао да одустаје од плана због одговора који је добио од инвеститора.

Америчке власти тужиле су Маска због обмањивања инвеститора, па "Тесла" и Маск морају да плате по 20 милиона долара. Од Маска је затражено да се повуче са предсједничке позиције у компанији у периоду од три године.