latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:39 | Аутор: СРНА

Дрецун: Формирање пука на сјеверу максимално би угрозило Србе

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је, поводом изјаве премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја о формирању пука "косовске војске" на сјеверу покрајине, да та формација већ у самом настанку, изгледа, има планове за дјеловање против српског народа на сјеверу Космета.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

Он је нагласио да се то најављује и преко структуре такозване копнене војске која ће имати три пука за такозвано реаговање.

"Само у садашњим плановима такозваних косовских безбедносних снага постоји једна бригада која је намењена за брза реаговања и чији су планови направљени тако да она упадне у одређеним тренуцима на север Косова", рекао је Дрецун за "Радио Београд".

Он наглашава да је, стога, потпуно оправдана оцјена да ће та формација максимално угрозити безбједност српског народа, дестабилизовати међуетничке односе и ситуацију, не само ма Косову и Метохији, већ и у региону.

"Али, то је нешто од чега неће одустати ни Албанци, ни САД, ни Велика Британија и Немачка. На Србији је сада да види како да парира томе", рекао је Дрецун.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да ће у новембру бити усвојени закони који омогућавају трансформацију косовских безбједносних снага у оружане снаге /такозваног/ Косова и да ће та војска имати три пука, од којих један на сјеверу Космета.