latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:46 ⇒ 09/11/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

Обиљежен Митровдан; Борци поручили да се Српска мора чувати

У Невесињу је обиљежена крсна слава Борачке организације општине Невесиње и сјећање на Митровданске офанзиве, 1992. и 1994. Борци су истакли да се Република Српска мора чувати и више пажње посветити побољшању статсуса борачких категорија.

Митровданске битке, поред осталих, дале су снажан удио у стварању Републике Српске, и показале одлучност српског народа да одбрани слободу и своју територију. Невесињска бригада ниједан педаљ територије, није препустила непријатељу.

- Били смо јасно опредијељени да бранимо Републику Српску. Са ове временске дистанце, човјек се запита откуд толика одлучност тих бораца - каже Ранко Продановић, официр Невесињске бригаде ВРС.

Нажалост, бригада је слободу платила животима 576 бораца, док их је око 1.200 рањено.

- Једино сада, у посљедњем рату, Херцеговачки корпус и Невесињска бригада, под једном заставом и под једном командом, остварили су војничку побједу која је резултирала стварањем Републике Српске. Ми смо поносни на те људе, који су дали животе и на Републику Српску, јер другу отаџбину немамо - истакао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић навео је да су они који су слиједили Анту Павелића, у садејству са потомцима "Ханџар-дивизије", хтјели да Срби западно од Дрине нестану.

У Саборном храму служени су света архијерејска литургија и помен погинулим српским борцима. Миломир Савчић, предсједник БОРС-а, истакао је да је данас на обиљежавању значајних датума најмање бораца.

- То је порука свима нама, и у БОРС-у и властима, да су борци незадовољни својим положајем, и да се нешто мора радити за побољшање статуса - нагласио је Савчић.

На Споменик ослободиоцима из свих ратова, у центру Невесиња, такође је положено цвијеће.

- Ми смо данас, 23 године након рата, у позицији да доказујемо цијелом свијету да је српски народ водио патриотску, одбрамбену и ослободилачку борбу, а Митровданске битке су само један показатељ тога - истакао је Синиша Каран, изасланик предсједника Републике Српске.

Обиљежавању Митровдана у Невесињу, присуствовали су и представници Владе Србије.

- За Владу Србије, у оквиру специјалних и паралелних веза, и поштујући интегритет БиХ, Република Српска има посебно мјесто. Влада Србије је, помажући и друга мјеста, помогла и овдје конкретно изградњу Дома културе - навео је Бранислав Недовић, министар пољопривреде шумарства и водопривреде Србиј.

У новоизграђеном Дому културе, који носи име глумца Небојше Глоговца, присуствовале су бројне званице, а међу свештеницима је био и Небојшин отац Милорад. Након освештања, одржана је свечана Митровданска академија.

Крсна слава БОРС-а обиљежена је широм Српске.