latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:37 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Разговори странака почињу у понедјељак, нова Влада до краја мјесеца

Званични преговори о конституисању власти почеће у понедјељак, 12. новембра, а нова Влада могла би бити формирана до краја мјесеца, најавио је предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик. Мада се протеклих дана спекулисало да односи нису најбољи, данашња крсна слава Демократског народног савеза - Митровдан, окупила је све званичнике који су поручили да ДНС и СНСД и даље остају у коалицији.

Славски колач за један сто окупио је готово све актере будуће власти у Српској. Док и једни и други шаљу мирније поруке, у ДНС-у не крију незадовољство посљедњим дешавањима унутар коалиције. Иако су остварили најбоље резултате од настанка, то им не гарантује бољу позицију у власти. Лидера странке, Марка Павића, то не забрињава. Од коалиционог договора неће одступити и увјерен је да ће његова странка бити један од главних актера будуће власти.

- Ми ни прошли пут нисмо имали број министара који је требало да имамо по нашем коалиционом договору, тако да није никакав проблем да то и сада договоримо, иако сада имамо далеко већи капацитет него прошли пут. Очигледно је да у овом моменту СНСД има снагу којој се не може скоро нико супротставити - рекао је Павић.

Да је незадовољан односном појединих чланова ДНС-а према коалицији, предсједник СНСД-а Милорад Додик, још једном је поновио. Каже да од Павића није захтијевао да их се ријеши. Не крије задовољство што би у власт могли да уђу и други политички субјекти, као што су Уједињена Српска, један дио СДС-а и НДП-а. Циљ је, каже Додик, стабилна већина, која ће омогућити несметано функционисање институција у Српској.

- Ако је већина као сада 56 посланика, лако је израчунати који проценат њима припада у структури укупне власти. Тако је и за СНСД, ДНС, СП и ми хоћемо да имамо чист рачун. Ми нећемо да, како наш народ каже, "углавимо" само СНСД-ове кадрове, већ да имамо једну структуру која је одговорна искључиво Републици Српској - рекао је Додик.

Иако ДНС, званично, још није подржао СНСД-овог кандидата за састав нове Владе, за Радована Вишковића дилеме нема - ДНС остаје у коалицији и биће дио власти. Разговоре са политичким партијама најављује чим званично буде именован за мандатара.

- Са некима, за које не рачунамо ни у једном моменту да буду у скупштинској већини, нећемо разговарати. Да ли ће они подржавати наш рад или не, то је њихова ствар, али не желимо да се на њих ослањамо и да их држимо у већини - каже Вишковић.

У тој већини мјеста неће бити за поједине функционери јавних предузећа. Након Жељезница Републике Српске, без директора је остало и предузеће Хидроелектране на Врбасу.

- То се уклапа у најављене мјере о којима смо говорили, најавивиши да ће доћи до озбиљних промјена у јавним предузећима у свим областима - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

Ко би све требало да чини Власт на републичком нивоу и какав ће однос снага бити у парламенту Српске, биће познато наредних дана. У СНСД-у се надају да ће већину на крају чинити више од 50 посланика, да би, кажу, имали што мање проблема у функционисању парламента.