latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:38 ⇒ 18:44 | Аутор: Б92

Тумбаковић на мукама пред Србију – отпадају Јоветић, Савић, Вукчевић и Стојковић

Црна Гора биће озбиљно ослабљена и за посљедње дуеле у Лиги нација, против Србије у Београду 17. новембра и Румунијом у Подгорици три дана касније.
Љубиша Тумбаковић (фото: reprezentacija.me) -
Љубиша Тумбаковић (фото: reprezentacija.me)

Након праве “епидемије“ повреда која је селекцију погодила пред септембарске и октобарске мечеве у новом такмичењу УЕФА, селектор Љубиша Тумбаковић је неколико пута изражавао наду да ће ситуација бити повољнија пред финиш Лиге нација, када пада одлука о побједнику групе.

Није, међутим, тако, Црна Гора ће поново бити десеткована, и то без најважнијих фудбалера.

Иако су се Стеван Јоветић и Никола Вукчевић нашли на списку који је Тумбаковић објавио јуче, шансе да нападач Монака и везиста Левентеа одиграју посљедња два меча у Лиги нација готово да не постоје.

Јоветић се повриједио прије двије седмице против Клуб Брижа у Лиги шампиона, а колико је ситуација озбиљна најбоље показује то што из његовог клуба још нису саопштили праву дијагнозу и дужину паузе. И Тумбаковић је јуче поручио да “готово сигурно не може да рачуна на Јоветића“, који је одиграо свих 90 минута против Србије под Горицом прошлог мјесеца, али је зато одморио у Литванији. Чим се вратио у клуб поново се повриједио.

Ситуација је прилично замршена и када је у питању Никола Вукчевић, који је против Србије прошлог мјесеца заиграо без дозволе клупских љекара Левантеа. Они су му само неколико дана пред репрезентативно окупљање одредили паузу од три седмице како би санирао повреду чланка, али је 26-годишњи фудбалер заиграо на своју руку.

У Левантеу, по повратку црногорског репрезентативца, нису благонаклоно дочекали такву одлуку најскупљег играча у историји клуба. Медицински тим је чак констатовао благо погоршање повреде, па Вукчевић од меча са Србијом 11. октобра није одиграо ни минут за екипу из Валенсије. Прилично је јасно да након “укора“ клупских челника и тренера Пака Лопеса, Вукчевић овога пута неће добити дозволу клуба да заигра за репрезентацију, вјероватно ће и остати у клубу како би се опоравио до краја.

На крају, али не мање значајно, заправо најзначајније – ситуација са Стефаном Савићем највише забрињава Тумбаковића и његов стручни штаб.

Дефанзивац Атлетика заиграо је прошле седмице након скоро два мјесеца паузе због повреде, и то у убрзаном ритму – у само осам дана одиграо је три комплетне утакмице. Такав напор очигледно је био превелик, чак и за Савића, па се након ударца који је добио у суботу против Леганеса поново формирао оток на мишићу листа.

Савић је пропустио меч против Борусије Дортмунд у Лиги шампиона пре две ноћи, неће играти ни у суботу против Атлетик Билбаа, а у нједељу ће доћи на припреме репрезентације. И имаће шест дана до утакмице са Србијом да се опорави... Управо се на прошлом дуелу против “Орлова“ видјело колико Савић недостаје црногорској репрезентацији.

Нешто повољнија је ситуација са Филипом Стојковићем, који се повриједио у сриједу играјући за Звезду против Ливерпула. Срећом, није дошло до кидања лигамената зглоба, већ само до истегнућа...

Два кола прије краја Лиге нација Црна Гора има седам бодова у групи Ц4, један мање од Србије, један више од Румуније. У директним дуелима са конкурентима “соколови“ ће искројити своју судбину.