latinica  ћирилица
08/11/2018 |  22:57 | Аутор: СРНА

У америчком рату против тероризма погинуло око пола милиона људи

У рату САД против тероризма у Ираку, Авганистану и Пакистану погинуло је око пола милиона људи, наводи се у извјештају Вотсон института за међународна и јавна питања.
Рат - Фото: AFP
РатФото: AFP

У извјештају се наводи да је у Ираку, Авганистану и Пакистану од почетка рата против тероризма погинуло од 480.000 до 507.000 људи, али и да би укупан број жртава могао бити још већи.

"Према новом извјештају, број жртава већи је за 110.000 од наведеног у извјештају који је објављен у августу 2016. године", саопштено је из Универзитета Браун у оквиру којег дјелује Вотсон институт.

Међу жртвама налазе се побуњеници, припадници локалних полицијских и безбједносних снага, цивили, као и војници САД и њихових савезника.

Аутор извјештаја Нета Крафорд написала је да би многе жртве наведене као припадници савезничких и локалних снага или као побуњеници могли, заправо, бити цивили.

"Можда никада нећемо сазнати комплетан број жртава у овим ратовима. На примјер, постоји могућност да је у офанзиви на Мосул и друге градове који су били под контролом Исламске државе погинуло на десетине хиљада цивила, али да њихова тијела вјероватно нису пронађена", нагласила је она.

У извјештају се додаје да је убијено од 182.272 до 204.575 цивила у Ираку, 38.480 у Авганистану и 23.372 у Пакистану, јавио је АФП.

У Ираку и Авганистану убијено је готово 7.000 америчких војника.

У укупан број жртава нису уврштене особе које су индиректно преминуле у сукобима, усљед губитка инфраструктуре или заразе.

Рат против терориста у Авганистану, Ираку и Пакистану започет је након терористичких напада у Америци 11. септембра 2001. године.