latinica  ћирилица
09/11/2018 |  09:20 ⇒ 16:51 | Аутор: Вечерње новости

Црна Гора гради прву базу према мјерилу НАТО-а

Војска Црне Горе одабрала локацију за градњу касарне у Андријевици. У Министарству одбране најављују и изградњу станова.
Црна Гора гради прву базу по мјерилу НАТО - Фото: Novosti.rs
Црна Гора гради прву базу по мјерилу НАТОФото: Novosti.rs

Прва савремена војна база, према стандардима НАТО-а биће изграђена у Андријевици, сазнају "Новости". То је потврђено и у сриједу поподне, боравком министра одбране Предрага Бошковића и начелника Генералштаба Војске Црне Горе Драгутина Дакића у овом мјесту, чији се дијелови територије граниче са Албанијом и додирују са Косовом и Метохијом.

Нова касарна Војске ЦГ биће изграђена у градском насељу Прљаније, саопштено је из Министарства одбране, што ће према оцјени министра Бошковића унаприједити живот цијеле општине.

Челници општине Андријевица су саопштили да су апсолутно спремни да изађу у сусрет потребама Министарства одбране и ВЦГ. Ријеч је о простору од око 40.000 квадрата. Бошковић је казао да је касарна у Андријевици значајна не само за ту општину, већ за цијелу државу, обзиром на то да ВЦГ на тај начин шири своју мрежу и позиционира се у мјестима гдје има дугу традицију. Он је истакао да се, када је ријеч о касарни, не говори само о припадницима војске који ће у њој радити.

- У овом граду је некада била команда граничног батаљона. Црна Гора мора да задовољи стандарде као нова чланица НАТО-а, саопштило је Министарство одбране.

Најављена је и изградња станова за запослене у бази.

- Врховни савјет одбране је донио одлуку да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе. Ради се о елитној пјешадијској јединици чије формирање мора да задовољи прописане НАТО стандарде. Прецизирано је да се јединица мора формирати до 2020. Прије тога ће се, након одабира локације, кренути с изградњом неопходног објекта и свих других пратећих садржаја. Ти радови би требало да почну наредних мјесеци - рекао је недавно за "Новости", предсједник општине Срђан Машовић.

Подручје општине Андријевица стратешки је веома значајно због близине Космета и Албаније.

Иначе, нова база носиће име знаменитог јунака војводе Миљана Вукова Вешовића, који је ослобађао Васојевиће од Турака и урадио доста на њиховом припајању подловћенској Црној Гори.

КАРАУЛЕ

У вријеме СФРЈ и ЈНА, а и касније, у Андријевици је осим команде граничних јединица надомак центра града, постојало и девет караула на граници према Албанији. Послије нестанка СЦГ оне су све уништене, само је у Јошаници караула претворена у "Авантуристички дом".