latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:07 ⇒ 11:15 | Аутор: Вечерње новости

Београд: Мигрантима пријети 40 година затвора

Због тешког убиства и разбојништва у Београду подигнута је оптужница против Либијца и Алжирца. Изболи маказама мигранта, који је успио да им побјегне, али је двије недјеље касније преминуо у болници.
Тужилаштво - Београд - Фото: ТАНЈУГ
Тужилаштво - БеоградФото: ТАНЈУГ

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против двојице миграната, Либијца Емина Белхаја (23) и Алжирца Ибрахима Амара (19) због тешког убиства Када Си Тајеба, такође мигранта, 1. октобра прошле године у напуштеном вагону у близини београдске Жељезничке станице у Савској улици. За ово дјело запријећена је казна од од 30 до 40 година затвора.

Према наводима оптужнице, Белхај и Амар су око шест сати ујутро упали у купе и од Тајеба тражили да им преда све што има. Кад је овај то одбио, почели су да га ударају песницама по лицу и тијелу, шутирају по глави, стезали су га омчом око врата, док је оштећени све вријеме покушавао да се одбрани. Затим су, како тврди тужилаштво, ножем и маказама почели да га убадају у стомак, груди, по ногама, нанијевши му велики број убодних рана. Упркос томе, Тајеб је успио у једном моменту да побјегне и дотрчи до оближње такси станице, одакле су га превезли у КЦС. Међутим, двије недјеље касније је преминуо.

Трагичном догађају, како се тврди, претходио је низ напада ове двојице, који су од других људи смјештених у вагонима, уз пријетњу ножем и маказама, отимали новац и мобилне телефоне. Тако су, како пише у оптужници, прво напали једног малољетника, кога је Белхај убо три пута у бутину и запријетио му да ће га испећи жаром цигарете, да би му затим узели мобилни телефон. На мети им се затим нашао још један малољетник, од кога су отели новчаник.